Ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα Ταμεία έως το Μάιο

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων θα επεκταθεί σε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς έως το Μάιο, ενώ μέχρι το 2017 το σύστημα θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ και σε όλους τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, όπως  ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τη χορηγία 1,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του Συστήματος, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων είναι μία μεγάλη τομή που θα επιτρέψει τον αποτελεσματικό έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών και της διαφάνειας στη λειτουργία των φορέων του ασφαλιστικού συστήματος.
Με την ολοκλήρωση της επέκταση του συστήματος, είπε η κα. Λ. Κατσέλη, αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ στο τρέχον έτος.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Ασφαλιστικού Συστήματος «παράδειγμα κακοδιαχείρισης, ανομίας και εκτροπής».

Το σύστημα εφαρμόζεται σε δυο υποκαταστήματα του ΙΚΑ (Περιστερίου και Αγίας Παρασκευής), ενώ ως το τέλος του μηνός αναμένεται η ένταξη στο σύστημα και του ΟΠΑΔ κατά το ήμισυ. Την 1η Μαρτίου αναμένεται η ένταξη του ΟΓΑ και την 1η Απριλίου όλων των υπολοίπων Ταμείων.

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι με τη δωρεά του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι συμβάλλει, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των δαπανών των Ταμείων και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σημείωσε ότι με την ηλεκτρονική συνταγργράφηση βελτιώνεται το περιεχόμενο των υπηρεσιών και διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Καταργείται ουσιαστικά το βιβλιάριο υγείας, και διευκολύνεται η πρόσβαση του ασφαλισμένου στο φάρμακο ενώ περιορίζεται το φαινόμενο της πολυφαρμακίας το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.
Ο κ. Κουτρουμάνης προέβλεψε ότι μέχρι το 2012 θα έχει επιτευχθεί μείωση των ετησίων δαπανών από τα 10,6 δισ. στα 7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου