Τοποθέτηση Βαρνάβα στην Επιτροπή Κοιν. Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΥ&ΚΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Βαρνάβας Δημήτριος για 3 λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος): Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριοι Υπουργοί,
Θεωρώ, εκφράζοντας την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών, ότι το νομοσχέδιο το οποίο συζητά σήμερα η Βουλή είναι ότι πιο καταστροφικό και επικίνδυνο έχει κατατεθεί στο χώρο της υγείας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Θα διαλύσει κυριολεκτικά όχι μόνο το χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά και της ιδιωτικής υγείας.
Θα αποφύγω να αναφερθώ στα της ιδιωτικής υγείας, θα αναφερθούν οι συνάδελφοί μου, αλλά στο χώρο της δημόσιας υγείας, πιστεύω ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα.
Η Κυβέρνηση αυτή δείχνει έναν υπέρμετρο σεβασμό όταν συνάπτει συμφωνίες με τους εξωτερικούς δανειστές της. Δεν έχει όμως κανένα απολύτως σεβασμό για τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους υπηκόους της. Έγινε μια κλαδική συμφωνία πριν δύο χρόνια, την οποία οφείλει η Κυβέρνηση να σεβαστεί. Κι όμως. Την καταπάτησε με το νόμο 3868 και έρχεται κυριολεκτικά να τη διαλύσει με το συγκεκριμένο νόμο. Τι προέβλεπε αυτή η συμφωνία;
Προέβλεπε ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Αυτή τη στιγμή η επαρχία αδυνατεί να τα βγάλει πέρα και να καλύψει την εφημέρευση των νοσοκομείων. Προέβλεπε 2000 προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή, από 1ης Ιανουαρίου, παρά τις τριπλές δεσμεύσεις του κυρίου Υπουργού στην Ομοσπονδία ότι θα προχωρήσουν όλες οι προσλήψεις κανονικά, έχουν παγώσει οι προσλήψεις των γιατρών. Τα κενά τα οποία δημιουργούνται είναι τεράστια και τα προβλήματα επίσης τεράστια.

Και τέλος προέβλεπε η συμφωνία αυτή ένα συγκεκριμένο βαθμολόγιο και μια εξέλιξη, την οποία έρχεται το συγκεκριμένο νομοθέτημα να την ανατρέψει. Αναφορικά με τις προμήθειες των νοσοκομείων δημιουργείται εθνικός προμηθευτής και κάνοντας καρτέλ με μία τράπεζα θα έχουμε πλέον προμήθειες των νοσοκομείων στη χαμηλότερη τιμή. Καταλαβαίνετε ότι θα κατακλυστούν τα νοσοκομεία από κινέζικα και ταϊβανέζικα προϊόντα, μη παρέχοντας κανένα εχέγγυο για την ποιότητα, την οποίαν θα πρέπει να διασφαλίζετε.

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: αποτελεί τον αναγκαίο κρίκο, προκειμένου να λειτουργήσει όλο το σύστημα υγείας και να μη φορτώνεται υπέρμετρα το νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όχι μόνο δεν λύνεται το ζήτημα, αλλά επιδεινώνεται δραματικά και όλα τα περιστατικά θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο και μάλιστα με το εφεύρημα του Ολοήμερου Νοσοκομείου, όλα τα περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα έρχονται στο νοσοκομείο προκειμένου να αποκτήσουν τα νοσοκομεία έσοδα.
Φωτογραφικές διατάξεις: υπάρχει διάταξη για τους ογκολόγους - παθολόγους, για την οποία και εμείς και οι συνάδελφοί ογκολόγοι - παθολόγοι επανειλημμένα έχουμε πει ότι φωτογραφίζει συγκεκριμένους ανθρώπους. Υπάρχουν και άλλες πολλές διατάξεις, δεν μου επιτρέπει ο χρόνος να αναφερθώ σε αυτές, όλες είναι φωτογραφικού περιεχομένου. Πανεπιστημιακοί και διοίκηση πανεπιστημιακών νοσοκομείων: ουσιαστικά το νομοσχέδιο εκχωρεί σκανδαλωδώς τα νοσοκομεία της χώρας στη διοίκηση των πανεπιστημιακών, τους οποίους από την αρχή φρόντισε να πριμοδοτήσει με ιδιαίτερες διατάξεις και μπόνους και τώρα τους πριμοδοτεί με την εξουσία να διοικούν τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία που στην ουσία είναι νοσοκομεία του Ε. Σ.Υ. που φιλοξενούν πανεπιστημιακούς.
Τέλος, δύο λόγια για αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή και το οποίο αποκαλύπτεται σκαλί - σκαλί και αποσκοπεί στο να κατέβουν οι δαπάνες υγείας στο 6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Αν η περιώνυμη Επιτροπή σοφών μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το καταφέρει αυτό, τότε επάξια θα μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε τις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής σε επίπεδο περίθαλψης. Σας ευχαριστώ πολύ.



ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Βαρνάβας για να απαντήσει σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους βουλευτές των κομμάτων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος): Αναφορικά με το ερώτημα του κ. Καρανίκα, για τις εφημερίες και το πρότυπο εφημέρευσης: το έχουμε ζητήσει τρεις φορές, έχετε συμφωνήσει αλλά δεν υπάρχει καμία ρύθμιση επ' αυτού. Αποτελεί πάγιο αίτημά μας. Θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση ειδικά για το εφημεριακό της επαρχίας. Μας είπατε κ. Τιμοσίδη ότι έχετε ρύθμιση μέσα στο νομοσχέδιο, αλλά τελικά καμία ρύθμιση δεν υπάρχει. Εισάγετε όμως μια ρύθμιση για τις ζώνες, τις οποίες ρυθμίζετε με υπουργικές αποφάσεις, δηλαδή οι εκδουλεύσεις θα πάνε σύννεφο. Ποιο νοσοκομείο θα ανήκει στην μια ζώνη, ποιο στην άλλη, πόσες εφημερίες θα παίρνει κ.λπ.. Θα αρχίσουμε ένα παιχνίδι ατέλειωτο με το θέμα των εφημεριών. Ίσως και αυτή να είναι η επιδίωξή σας.
Αναφορικά με το ερώτημα του κ. Χαραλάμπους, αν είμαστε υπέρ των μετακινήσεων γιατρών από τα κέντρα υγείας, αν είμαστε υπέρ του 9% κ.λπ.. Σαφέστατα δεν είμαστε και ζητήσαμε από το υπουργείο υγείας να υπάρξει ένα πρότυπο εφημέρευσης, για να τελειώνουν όλα αυτά. Αυτά έχουν εμπλακεί λόγω του ότι δεν υπάρχει πρότυπο εφημέρευσης.
Όσον αφορά τον αριθμό προσληφθέντων, υποβάλαμε δύο φορές έγγραφα ερώτημα στην κυρία Ξενογιαννακοπούλου, το υποβάλαμε και στην καινούργια πολιτική ηγεσία, όταν ανέλαβε, του πόσες προσλήψεις από τις 2000 έχουν υλοποιηθεί, αλλά δεν λάβαμε απάντηση, ούτε καν προφορική.

Και βέβαια έχει δίκιο ο κύριος Λεβέντης που μίλησε για τη δέσμευση της πολιτείας όχι μόνο για τις 2000 θέσεις γιατρών, αλλά και άλλων 2500 επιπλέον. Όμως δεν προχωρούν ούτε οι 2000 προσλήψεις, οι οποίες ήταν μέσα στο νόμο 3754. Είχαμε τρεις φορές τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας, τον βάλαμε να το επαναλάβει και για τρίτη φορά, ότι όποια προκήρυξη έγινε μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2010 θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς να μπαίνει στους περιορισμούς του μνημονίου. Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοί την απάντηση που εισπράττουν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είναι ότι λόγω του ένα προς πέντε δεν προχωρούν οι προσλήψεις.
Αναφορικά με το Ολοήμερο, που ρώτησε ο κύριος Λεβέντης και αν είναι κακό ή όχι. Δεν είναι κακό. Είμαστε υπέρ του Ολοήμερου. Αλλά όχι υπ' αυτούς τους όρους, που θεσμοθετήθηκαν στον νόμο 3868. Είμαστε υπέρ του Ολοήμερου στο οποίο θα υπάρχει στα νοσοκομεία καλή στελέχωση από γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και οι πολίτες δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους από 40 € για τους γιατρούς του Ε. Σ. Υ, μέχρι 90 € στους πανεπιστημιακούς. Υπέρ αυτού του ολοήμερου είμαστε.
Και τελειώνω με τις διαφορές νοσοκομειακών - πανεπιστημιακών. Έχουμε διαφορές και είναι εμφανέστατες οι διαφορές. Πώς είναι δυνατόν να δοθεί ιδιωτικό ιατρείο στους πανεπιστημιακούς και ένας διευθυντής, ο οποίος διευθύνει μια κλινική μέσα στο νοσοκομείο, μια κλινική του δημοσίου δηλαδή, να διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο έξω; Και το ιδιωτικό του ιατρείο να είναι ο προθάλαμος για να μπαίνει κανείς στην κλινική του νοσοκομείου; Αυτό είναι καθαρά θέμα οικονομικό, κύριε Κρεμαστινέ, όπως σας είπα προηγουμένως, και δεν είναι θέμα ούτε νομοθετικό, ούτε αγγίζει θέματα αβροφροσύνης. Τελειώνω με την εξής επισήμανση. Άκουσα προηγουμένως στην αίθουσα τον κύριο Λοβέρδο να απευθύνεται στο Σ.Φ.Ε.Ε, στους φαρμακοβιομήχανους δηλαδή, και να τους λέει «θα πάμε σε πόλεμο». Η Κυβέρνηση που άνοιξε πόλεμο με όλες τις κατηγορίες εργαζομένων όταν μιλάει με τους βιομήχανους χρησιμοποιεί το «θα». «Θα» πάμε σε πόλεμο. Έπρεπε ήδη να είστε σε πόλεμο εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε αυτούς που είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και απομυζούν από το φάρμακο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Βαρνάβα, παρότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής κάνει τις λιγότερες ερωτήσεις, παρότι ο κανονισμός λέει να κάνει τις περισσότερες και να είναι ο πρώτος που ρωτά, υπάρχει μια απορία, όχι δική μου, αλλά πληθώρα κόσμου, ιατρικού κόσμου, που λέει το εξής. Όπως διαμορφώθηκε σήμερα η υγεία, το Ε.Σ.Υ, ένας νέος γιατρός που είναι στο εξωτερικό και θέλει να έρθει να υπηρετήσει τη χώρα του, πώς μπορεί να έρθει να την υπηρετήσει; Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Το δεύτερο είναι, ότι επειδή θίξατε τους πανεπιστημιακούς, ότι αν αυτό το πράγμα γίνει και για το πανεπιστήμιο, δηλαδή σε κάθε προκήρυξή, όταν θέλει ένας να γίνει από λέκτορας επίκουρος καθηγητής, από επίκουρος αναπληρωτής, από αναπληρωτής καθηγητής, αν κλείσουν και πουν ότι εσωτερική διαδικασία δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει κανένας, τότε οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πάνε σε άλλες χώρες. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν είναι δηλαδή συνδικαλιστικό, πανεπιστημιακό, είναι θέμα ουσίας, το οποίο πρέπει να το δείτε και εσείς, και το Υπουργείο και όλοι. Δηλαδή εγώ δεν φαντάζομαι να είναι ένας, μια μεγάλη προσωπικότητα και να θέλει να έρθει να γίνει διευθυντής σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της χώρας - μεγάλη προσωπικότητα επιστημονική ενώ, στο εσωτερικό - και να του πούμε αν θέλεις, έλα, μπορείς να γίνεις επιμελητής β'.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος): Όχι κύριε Κρεμαστινέ, υπάρχει η δυνατότητα. Ο νόμος 3754 προβλέπει ότι το 20% των προκηρυσσόμενων θέσεων μπορούν να είναι σε βαθμό που επιλέγει το νοσοκομείο και ουσιαστικά να δοθούν σε αυτές τις «διαπρεπείς προσωπικότητες». Δεν υπάρχει κανένα κώλυμα με τον 3754. Τώρα βέβαια στην καινούργια νομοθετική ρύθμιση απελευθερώνονται τα πάντα. Ότι θέση θέλει, σε όποια βαθμίδα θέλει!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ προσωπικά θα εισηγούμουν και για το πανεπιστήμιο και για το Ε.Σ.Υ, να απελευθερωθούν τα πάντα. Αυτό οφείλεται στους νέους γιατρούς. Αλίμονο αν τους λέμε ότι δεν μπορείτε να έρθετε, διότι δεν έχετε θέσεις και δεν μπορείτε καν να κριθείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος): Το επίμαχο είναι το ιδιωτικό ιατρείο, κύριε Κρεμαστινέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε το ιατρείο. Γιατί το ιατρείο συμφωνώ. Για το ιατρείο δεν σας είπα τίποτα, συμφωνώ μαζί σας, δεν είναι εκεί το θέμα. Εκεί που διαφωνώ είναι σε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος): Μα σας είπα, υπάρχει ρύθμιση στα 3754, βάσει της οποίας μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου το 20% των θέσεων...Πόσες είναι πια αυτές οι «διαπρεπείς προσωπικότητες», το ακούω αυτό το πράγμα εδώ και χρόνια και δεν έχω δει μια διαπρεπή προσωπικότητα να θέλει να έρθει στο Ε.Σ.Υ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να σας πω κάτι. Δεν είναι σωστό αυτό που λέτε, γιατί δεν είναι ανάγκη να έρθει ο Παπανικολάου, π.χ, που δεν υπάρχει. Είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι στο εξωτερικό και με διάφορες βαθμίδες στο εσωτερικό, δεν είναι ανάγκη να είναι διευθυντές και δεν μπορούν να έρθουν στη μικρότερη βαθμίδα και να υπηρετήσουν στην Ελλάδα. Πρέπει τουλάχιστον να τους δώσουμε τη δυνατότητα σύγκρισης. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα και να τους αποκλείσουμε. Όχι απλώς το λέω για να το σκεφτούν, διότι είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο θα απασχολήσει τους πάντες στο μέλλον. Δεν είναι κάτι το οποίο θα απασχολήσει εμάς απόψε. Να το σκεφτείτε. Ένα μεγάλο θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος): Και κάτι ακόμα κύριε Τιμοσίδη. Δεσμευτήκατε ότι θα βάζατε ρύθμιση στο νομοσχέδιο, οι βουλευτές γιατροί, να μην μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις στο Ε. Σ. Υ. Δεν την βάλατε όμως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου