Τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του ΠΙΣ στην Επιτροπή Κοιν. Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του ΥΥ&ΚΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μπασκόζος για 3'.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ (Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ. Ο ιατρικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε αναστάτωση και αυτή δεν είναι η προσωπική μου άποψη, γιατί εγώ είμαι σήμερα εδώ εξουσιοδοτημένος να σας μεταφέρω την απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που εκπροσωπεί όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και όλους τους κλάδους των γιατρών. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 15/1/2011, ήταν να
αποσυρθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου, διότι ο ιατρικός κόσμος προβλέπει ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, πολύ περισσότερα από αυτά που ισχυρίζεται πως έρχεται να λύσει.
Όσον αφορά τη διαδικασία: διερωτώμεθα αν ο κ. Υπουργός θεωρεί ότι είναι ουσιαστική η διαβούλευση στην οποία μας κάλεσε πριν συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και η γενική του συνέλευση, η οποία ως γνωστόν έκανε πολύ συγκεκριμένες επισημάνσεις. Αν θεωρεί σημαντικά αυτά που λέχθηκαν πριν και όχι αυτά που λέχθηκαν μετά ως αντιρρήσεις, εμείς δεν καταλαβαίνουμε τι είδους διάλογος είναι αυτός και διαμαρτυρόμαστε έντονα.

Επίσης, δεν αποδεχόμαστε να προβλέπονται δεκάδες υπουργικές αποφάσεις σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, για να υλοποιήσουν πράγματα τα οποία δεν ξεκαθαρίζει το ίδιο το νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές εμείς έχουμε την εκτίμηση ότι όσον αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τα σχέδια για πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία, που είναι το δεύτερο κεφάλαιο, τα άρθρα 17 έως 33, το μόνο που κάνει είναι ότι δημιουργεί ένα ασαφές κέλυφος μέσα στο οποίο μπορούν να γίνουν τα πάντα. Αυτό εμάς μας ανησυχεί βαθύτατα. Μας ανησυχεί βαθύτατα, διότι η ταμειακή λογιστική λογική που επικρατεί δεν μας αφήνει να είμαστε καθόλου αισιόδοξοι.
Η μείωση των δαπανών για την υγεία που επιβάλλεται με μνημονιακές επιταγές, βεβαίως με τη συμφωνία της κυβέρνησης, δεν μας αφήνει να είμαστε ήσυχοι και γίνομαι συγκεκριμένος. Ποιες είναι οι μελλοντικές εργασιακές σχέσεις των ιατρών; Εμείς, εκτιμούμε ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι καταργούνται οι οργανικές θέσεις όταν μεταφερθεί το Ι.Κ.Α. στο λεγόμενο ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ποια θα είναι η τύχη των μονάδων υγείας του Ι.Κ.Α.;

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν δεχόμαστε να πληροφορούμεθα από άρθρα σε εφημερίδες, όπως χθες στα «ΝΕΑ», ότι μπορεί και να κλείνουν οι μονάδες υγείας του Ι.Κ.Α. που δεν θα έχουν δουλειά. Παρακαλώ, θα ήθελα μια απάντηση. Ισχύει αυτό;

Ποιες θα είναι οι συμβάσεις των ελεύθερων αυτοαπασχολούμενων γιατρών; Θα είναι συμβάσεις τύπου ΟΑΕΕ, όπως προβλέπει το τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο ή θα είναι - όπως μας λέει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος δεν είναι εδώ τώρα - συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση στο

ιατρείο; Δηλαδή, όλοι οι γιατροί να βγουν έξω και να αμείβει με το χαρτάκι όπως αμείβει τώρα ο ΟΠΑΔ όλους τους γιατρούς για όλους τους ασφαλισμένους; Στα αλήθεια, ισχυρίζονται ότι για αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν φτάνουν τα οικονομικά της χώρας, ενώ για αυτό που μας προτείνουν φτάνουν; Αυτό δεν μπορούμε να τα πιστέψουμε κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Εμείς θέλουμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, γιατί θεωρούμε πολύ σοβαρή υπόθεση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θα πρέπει να διευρύνει την απασχόληση των γιατρών σε υγιείς όρους, αλλά να αναβαθμίσει και την περίθαλψη για τους ασφαλισμένους.

Τέλος, κανένα από τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των γιατρών - και εκεί φαίνεται η θέληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου - δεν επιλύονται. Το εφημεριακό του Ε.Σ.Υ. δεν επιλύεται, η μονιμοποίηση των γιατρών του Ι.Κ.Α. η υπεσχημένη, τουλάχιστον για τους 1860 δεν επιλύεται, η επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων συναδέλφων μας στο Ι.Κ.Α. δεν επιλύεται, η έγκαιρη αποπληρωμή από τον ΟΠΑΔ δεν επιλύεται. Γιατί να έχουμε εμπιστοσύνη κυρίες και κύριοι βουλευτές;



ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο
έχει ο κ. Μπασκόζος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ (Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου): Σας ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να πω ότι εάν ο κ. Υπουργός και οι παριστάμενοι εδώ, έχουν να δώσουν κάποιες απαντήσεις στην δίκαιη και αληθινή αγωνία που εξέφρασα εδώ, θα μεταφερθεί στους συναδέλφους. Εάν όχι, οι κινητοποιήσεις είναι μπροστά.

Έγιναν ερωτήσεις για τον εκπρόσωπο του Π. Ι. Σ. οι οποίες θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρές. Ρώτησε ο κ. Καρανίκας αν δεχόμαστε να γίνει κρίση για τους γιατρούς του Ι.Κ.Α. να ενταχθούν στο Ε. Σ.Υ.. Στο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι' αυτό, άρα τι να απαντήσω εγώ σε αυτό; Εάν ήταν ένα σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με ένταξη πραγματικά στο ΕΣΥ, τότε να απαντούσαμε σε αυτή την ερώτηση. Εμείς απλώς ζητούμε τώρα για τους γιατρούς του Ι.Κ.Α., την διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους με αναγνώριση όλου του χρόνου προϋπηρεσίας τους. Εγώ προσωπικά, έχω είκοσι χρόνια προϋπηρεσίας και δεν θα πάρω σύνταξη και ασφάλιση από το Ι.Κ.Α. στο οποίο εργάζομαι. Όταν λοιπόν εμείς βλέπουμε ότι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται, πώς θα εμπιστευθούμε ότι με αυτό που πάει να γίνει θα λυθούν; Αντιθέτως, βλέπουμε ότι θα αδειάσει το Ι.Κ.Α. από γιατρούς, με το σύστημα «ένας προς πέντε», ότι θα φορτωθούμε περισσότερη δουλειά με αυτή την εξευτελιστική αμοιβή και με αυτή τη σχέση εργασίας και όταν δεν ξεκαθαρίζεται το καθεστώς με το οποίο λειτουργεί το ιδιωτικό ιατρείο, με νόμους διαφάνειας, νομιμότητας και φορολόγησης - επιμένω - αλλά με ποια αμοιβή και με ποιο τρόπο;

Εμείς θεωρούμε ότι δεν έγινε σοβαρή κουβέντα γι' αυτό το νομοσχέδιο και παρακαλώ τον κ. Υπουργό να μην λοιδορεί την απαίτηση για απόσυρση, γιατί είναι σοβαρή απαίτηση επειδή δεν έχουμε πειστεί ούτε για τις προθέσεις, ούτε βλέπουμε συγκεκριμένα πράγματα.

Όσον αφορά το εάν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η γενική του συνέλευση, έχει την αίσθηση ότι μπαίνουν οι βάσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα με αυτό το νομοσχέδιο, η απάντηση είναι, κατηγορηματικά όχι. Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα προάγει και την απασχόληση των γιατρών - επαναλαμβάνω - με σταθερές εργασιακές σχέσεις, καλά αμειβόμενες, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αλλά και την υγεία των πολιτών, την οποία δεν θέλουμε να την ξεχνάμε. Οφείλω να σας μεταφέρω ότι το ύφος και οι τοποθετήσεις των συναδέλφων στη γενική συνέλευση ήταν πολύ πιο επιθετικές από τη δική μου, εάν νομίζετε ότι η δική μου είναι επιθετική.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου