Απόφαση της ΕΙΝΑΠ για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

Αθήνα, 21/12/10

Με έκπληξη το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πληροφορήθηκε ότι κατά την εισαγωγή του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Υγείας  «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,  αναγράφτηκαν άρθρα και παράγραφοι άρθρων που δεν υπήρχαν στο προσχέδιο.

Συγκεκριμένα:

Άρθρο 57 – Βαθμοί Γιατρών ΕΣΥ – Εφημερίες
α) Συντονιστής Διευθυντής και Καθηγητής, μέλος ΔΕΠ 2.055  ευρώ
β) Διευθυντής και Αν. Καθηγητής, μέλος ΔΕΠ 2.054 ευρώ
γ) Επιμελητής Α΄ και Επίκουρος Καθηγητής, μέλος ΔΕΠ 1.759 ευρώ
δ) Επιμελητής Β΄  και Λέκτορας, μέλος ΔΕΠ 1.468 ευρώ
ε) Ειδικευόμενος 1.027 ευρώ.


Άρθρο 62
Στο τέλος της περίπτωσης Θβ, του άρθρου 4, του Ν. 3754/2009 (ΦΕΚ 43 Α΄) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Τα Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών συγκροτούνται με απόφαση του Διοικητή της ΥΠΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α΄). Με Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των ανωτέρω συμβουλίων, η διαδικασία λήψης απόφασης, η ιεράρχηση των κριτηρίων και η συγκριτική αξιολόγηση των κρινόμενων. Μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τη λειτουργία των συμβουλίων κρίσης ισχύουν οι σχετικές αποφάσεις υπ’ αριθμ. 39832/1997 (ΦΕΚ 1088 Β΄ ) και 2103/2003 (ΦΕΚ 33 Β΄) υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α΄) και 2889/2001 (ΦΕΚ 37 Α΄) αντίστοιχα».

Άρθρο 64
3. Στο τέλος της παραγράφου 7, του άρθρου 7 του Ν. 3329/2005 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ο αναπληρωτής Διοικητής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων διορίζεται από τον Υπουργό, μεταξύ τριών ατόμων που προτείνονται από το οικείο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου και είναι μέλος ΔΕΠ της βαθμίδας του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή».
  1. Με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 57 του ν/δίου είναι σαφές και αυτονόητο ότι καθιερώνεται ξεχωριστός διακριτός ανώτερος βαθμός Συντονιστή Διευθυντή στο ΕΣΥ, πράγμα που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση τόσο της Συλλογικής Σύμβασης Κράτους – Νοσοκομειακών Γιατρών (1/12/08) όσο και του Ν. 3754/09.
Η αντιδραστική αυτή θεσμική ρύθμιση, εκτός από τα εμφανή στοιχεία παρανομίας που εμπεριέχει, αποτελείθεσμική πριμοδότηση της διαφθοράς και της παραοικονομίας στο ΕΣΥ, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι ο «φεουδαρχικός» τρόπος διοίκησης των κλινικών και των τμημάτων, η ανεξέλεγκτη «ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή» και η συνοδή αδιαφάνεια δίνει το ελεύθερο στους λίγους να παραοικονομούν, εκθέτοντας έτσι και την πλειοψηφία των έντιμων Συντονιστών Διευθυντών και Πανεπιστημιακών Καθηγητών.
Οι παραπάνω διατάξεις –και κυρίως το άρθρο 57- αυτονόητα σημαίνουν την πλήρη θεσμική κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης ΟΕΝΓΕ – Πολιτείας. Συνεπώς, εφόσον η κυβέρνηση δεν τις αποσύρει πριν από την εισαγωγή του ν/δίου στην ολομέλεια της Βουλής:

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                                      ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου