ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ
Αθήνα, 17/12/10
Κύριε Υπουργέ,
Μέχρι τώρα πιστεύαμε, και ελπίζω να εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε, ότι ισχύει ο νόμος 3754/2009 της Συλλογικής Σύμβασης-Συμφωνίας, μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και της πολιτείας.
Η Συμφωνία αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ξεπεραστεί η απαγόρευση για τον ανώτερο επιτρεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, που προβλέπεται από ανάλογες Κοινοτικές Οδηγίες (93/104/ΕΚ, 2000/34/ΕΚ, 2003/88/ΕΚ) που σημειωτέον έχουν ενσωματωθεί και στο Εθνικό Δίκαιο (π.δ. 88/1999, π.δ. 76/2005). Η Συμφωνία αυτή αποτέλεσε πραγματική τομή στο ΕΣΥ.
Σε πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας, αλλά και σε ορισμένα ιατρικά τμήματα σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, η ιατρική στελέχωσή τους είναι τέτοια που καθιστούσε τη Συμφωνία αυτή προϋπόθεση για τη δυνατότητα λειτουργίας τους όλο το μήνα.
Το άρθρο 8 του Νόμου της Συλλογικής Σύμβασης-Συμφωνίας προβλέπει τροποποιήσεις μόνο κατόπιν συμφωνίας. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο (2) ειδών τροποποιήσεις του νόμου 3754/2009:
- Συμφωνημένες.
- Οικονομικής φύσεως αλλαγές (μείωση επιδομάτων, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών μας).
Αυτές τις τελευταίες, επειδή αφορούσαν το σύνολο των εργαζομένων και ανεξάρτητα από τη θέση που μπορεί να πάρει κανείς για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θεωρήσαμε ότι δεν πρέπει να θέσουμε θέμα παραβίασης της Συλλογικής μας Σύμβασης και, ως εκ τούτου, οι οικονομικής φύσης αλλαγές δεν αναιρούσαν τη δέσμευσή μας να εργαζόμαστε όπου και όταν χρειάζεται περισσότερο από το επιτρεπόμενο απ’ το Κοινοτικό και Εθνικό Δίκαιο.
Κατά τη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου για τον 3868/2010 η προκάτοχός σας υπουργός Υγείας, κ. Ξενογιαννακοπούλου, πιεζόμενη από γνωστούς κύκλους, συμπεριέλαβε διάταξη που απροκάλυπτα και άνευ λόγου παραβίαζε το θεσμικό και όχι οικονομικό μέρος της Συλλογικής Σύμβασης. Της επισημάνθηκε το γεγονός αυτό με την από 07/07/10 επιστολή που της επιδώσαμε και απέσυρε τη διάταξη αυτή από το τελικό Σχέδιο Νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Αυτή ακριβώς τη διάταξη, κύριε Υπουργέ, επαναφέρετε εσείς τώρα 4 μήνες αργότερα, στο άρθρο 57 του Σχεδίου Νόμου «Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και Άλλες Διατάξεις». Και προχωράτε μάλιστα, με την παράγραφο 4 του άρθρου 57 του Σχεδίου Νόμου, σε απόλυτη κατάργηση του θεσμικού μέρους της Συλλογικής Σύμβασης.
Κύριε Υπουργέ,
Πιστέψτε με ότι η διάταξη που προσπαθείτε να επιβάλετε,
- Δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μόνο διαρθρωτική αλλαγή δεν είναι. Θα έλεγα μάλιστα το ακριβώς αντίθετο.
- Οι περισσότερες παλιές οργανικές θέσεις Διευθυντών ήταν ή εξακολουθούν να είναι σε δικαστική εκκρεμότητα με ό,τι αυτό σημαίνει ή υποκρύπτει.
- Οι πραγματικά ικανοί Συντονιστές Διευθυντές δεν ενδιαφέρονται για τη νέα ρύθμιση και στήριξαν τη μεταρρύθμιση του Νόμου 3754/2009.
- Είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να σας προβληματίσει η εμμονή κάποιων, γιατί περί εμμονής πρόκειται, εάν δεν υποκρύπτει περίεργα συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, κύριε Υπουργέ, η διάταξη αυτή εάν γίνει διάταξη νόμου, καταργεί –χωρίς καμιά δικαιολογία- τη Συλλογική Σύμβαση και, ως εκ τούτου, δεν θα ισχύει η δέσμευσή μας για εθελούσια υπέρβαση του επιτρεπόμενου συνολικά εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας μας.
Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και εμπλοκή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Παρενέργειες τις οποίες δεν θα μπορεί να θεραπεύσει η διάταξη την οποία συζητάμε.
Στάθης Τσούκαλος
Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου