H Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας για τα γενόσημα φάρμακα

«Κατ' αρχήν» θετικά βλέπει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ενισχύσει τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.

Όπως ανακοίνωσε η  Ένωση, «τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στο μείγμα πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού τα επώνυμα γενόσημα είναι τα φθηνότερα στη κατηγορία τους».

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών επισημαίνουν τα εξής:

- «Η προσπάθεια εφαρμογής σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας, για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, δεν φαίνεται ότι θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η έλλειψη συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου οδηγεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων στην υιοθέτηση διαφορετικών διαδικασιών, πολλές από τις οποίες δημιούργησαν αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά».

- «Οι μέχρι τώρα αποφάσεις της Πολιτείας επικεντρώνονται στις μειώσεις των τιμών, με μόνη εξαίρεση την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επιπλέον τα μέτρα εστιάζονται μονοδιάστατα και αδικούν τα παλιά φθηνά επώνυμα γενόσημα φάρμακα που παράγονται στη χώρα μας, υπονομεύοντας την προσπάθεια ουσιαστικού ελέγχου της δαπάνης μέσω των μηχανισμών απαξίωσης και υποκατάστασής τους από νεώτερα ακριβότερα εισαγόμενα».

«Οι εξαγγελίες του Υπουργού για ενίσχυση των επώνυμων γενόσημων αποτελούν ένα βήμα μπροστά, εντούτοις εάν οι αποφάσεις δεν ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής θα μας φέρουν δύο βήματα πίσω», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Κωλέτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου