Τι προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας του ΕΣΥ με τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η κοινή απόφαση των υπουργών Άμυνας και Υγείας για την συνεργασία των στρατιωτικών νοσοκομείων με το ΕΣΥ.
Με την απόφαση αυτή, «όλοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας.
Ο αριθμός των πολιτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε Στρατιωτικό Νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα των κλινών και αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη ύπαρξης ικανού αριθμού κενών κλινών για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης σε αυτό, δεδομένου όντως ότι τα στρατιωτικά Νοσοκομεία τελούν σε καθεστώς διαρκούς εφημερίας».


Η κατανομή των κλινών για τους πολίτες στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Ειδικότερα, για τους πολίτες η κατανομή των διαθέσιμων κλινών έχει ως εξής:

·         401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών: 10 κλίνες.
·         Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: 10 κλίνες
·         251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας: 15 κλίνες.
·         417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού: 10 έως 15 κλίνες
·         424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης: 15 κλίνες.


Τα διαθέσιμα κρεβάτια των Στρατιωτικών Νοσοκομείων θα ανακοινώνονται καθημερινά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κατά το πρότυπο των κλινών των ΜΕΘ, ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ κατά τις εργάσιμες ώρες (07.30 − 14.30). Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία θα ορίζουν καθημερινά εκπρόσωπο εφημερίας στο ΕΚΕΠΥ για συντονισμό.


Δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξειδικευμένες εργαστηριακές ή άλλες εξετάσεις, είτε μέσω παραπομπής από Νοσοκομεία του ΕΣΥ, είτε και με απευθείας ραντεβού.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα αναρτάται στο διαδίκτυο ενδεικτικός πίνακας ειδικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούνται στα στρατιωτικά Νοσοκομεία καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τα αντίστοιχα εργαστήρια.


Διάθεση στρατιωτικών γιατρών στο ΕΣΥ

Οι ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού στην Περιφέρεια, θα διατίθενται και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη τυχόν αναγκών τους. Το ίδιο θα ισχύει και για τους στρατιωτικούς και οπλίτες γιατρούς που είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες.
Αντίστοιχα, και οι υποδομές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου χρειάζεται, θα διατίθενται και για εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού.


Και στρατιωτικά ασθενοφόρα στη διάθεση του ΕΣΥ

Όλα τα ασθενοφόρα των Ενόπλων Δυνάμεων θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση περιστατικών των Υγειονομικών Μονάδων του ΕΣΥ κάθε περιοχής και σε περίπτωση που τα ασθενοφόρα των μονάδων αυτών δεν επαρκούν για τη κάλυψη όλων των περιστατικών.
Η διάθεση των στρατιωτικών ασθενοφόρων θα γίνεται κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από το ΕΚΑΒ,  ή από τον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου