Υπόμνημα ΕΙΝΑΠ στον Υπουργό Υγείας




ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ
Αθήνα, 27/9/10

Κύριε Υπουργέ,

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και η τριπλή επιτήρηση που επιβλήθηκε με την υπογραφή και ψήφιση του Μνημονίου δεν αποτελούν ευτυχή βάση για Αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Η Αναβάθμιση όμως αυτή αποτελεί ανάγκη για το λαό μας και κανένα Μνημόνιο δεν πρέπει να σας επιβάλει να δείτε τον τομέα της υγείας με αυστηρή λογιστική αντίληψη, γιατί αυτό θα ήταν έως και επικίνδυνο.
Τα οικονομικά της υγείας κινούνται δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, σ’ ένα τοπίο όχι απλά ανορθολογικό, αλλά απόλυτου παραλογισμού.
Από τη μια μεριά έχουμε φαινόμενα διαφθοράς, σπατάλης και διαρροής δημόσιων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα, που όλα αυτά καταναλώνουν δημόσιο χρήμα, και από την άλλη έχουμε αποδοχές που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της φτώχειας και που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποστηρίζουν την επιστημονική επάρκεια των νοσοκομειακών γιατρών.

Είμαστε αποφασισμένοι να «βάλουμε πλάτη» στον τομέα της σπατάλης και της διαφθοράς και ζητάμε από εσάς να μας στηρίξετε στο αίτημά μας για αξιοπρεπείς αποδοχές.

Σε οποιαδήποτε υγιή προσπάθειά σας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης θα μας έχετε συμπαραστάτες, επειδή η καταλήστευση των δημόσιων πόρων για την υγεία πλήττει μεν όλο τον ελληνικό λαό, αλλά πλήττει διπλά τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας αφού, εκτός από χρήστες, είμαστε και εργαζόμενοι στο χώρο. Οι δηλώσεις σας όμως προς τους Διοικητές των νοσοκομείων, στη συνάντηση που είχατε μαζί τους στις 22 Σεπτεμβρίου, ήταν ατυχείς και δεν βοηθούν τη συμπαράταξη που θα χρειαστεί μια ειλικρινής προσπάθεια καταπολέμησης των φαινομένων αυτών.

Στο σημείο αυτό σας επισημαίνουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην εναγώνια προσπάθεια άμεσης εξοικονόμησης πόρων. Οι ασθενείς δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να στερηθούν το φάρμακό τους και την εν γένει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα και, δυστυχώς, τέτοιες καταστάσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.

Θα σας είναι χρήσιμο και το καταθέτουμε πάλι, δελτίο Τύπου σχετικό με τη διαφθορά και τις προμήθειες, που επιδόθηκε και στην προηγούμενη υπουργό Υγείας, κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Η σημερινή οικονομική κρίση κάνει τους Έλληνες φτωχότερους και όλο και πλατύτερα κοινωνικά στρώματα θα έχουν ανάγκη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα το δημόσιο νοσοκομείο. Πρέπει λοιπόν να αναβαθμίσουμε ποιοτικά το δημόσιο νοσοκομείο και να το καταστήσουμε πλεονεκτικά ανταγωνιστικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, και καλύτερη φροντίδα θα προσφέρουμε σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη και θα προστρέξουν στο δημόσιο νοσοκομείο, αλλά και πόρους θα συγκρατήσουμε μέσα στο Σύστημα.

Εμείς πιστεύουμε σ’ ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο θα έχει εύκολη πρόσβαση ο πολίτης και οι υπηρεσίες του θα είναι ποιοτικές, αξιόπιστες και θα προσφέρονται στους πολίτες δωρεάν.

Κύριε Υπουργέ,
Την 1η Δεκεμβρίου του 2008 υπογράψαμε με τον τότε υπουργό Υγείας, κ. Δ. Αβραμόπουλο, Συλλογική Σύμβαση – Συμφωνία, η οποία κυρώθηκε στη Βουλή με το Ν.3754/2009. Η Συλλογική αυτή Σύμβαση αποτέλεσε τομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγχρόνως με το νόμο αυτό ξεπερνούσαμε τις Κοινοτικές Οδηγίες διευθέτησης του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει, επειδή πάρα πολλά Ιατρικά Τμήματα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας –λόγω της ολιγομελούς σύνθεσής τους- δεν θα μπορούσαν να εφημερεύουν όλο το μήνα.

Εκτός όμως αυτού, χωρίς το Ν. 3754/09 και με τη μεταμνημονιακή πολιτική, τα νοσοκομεία, από μεριάς των γιατρών, θα έκλειναν.

Η Συλλογική αυτή Σύμβαση για το θέμα των εφημεριών προέβλεπε:

α) Αυτοτελή φορολόγηση των έτσι κι αλλιώς κακοπληρωμένων εφημεριών με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%.
β) Προσλήψεις 2.000 νέων γιατρών στο εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄.

Η αυτοτελής φορολόγηση καταργήθηκε και οι προσλήψεις καθυστερούν αδικαιολόγητα και δεν έχουν γίνει.

Απαιτούμε, σεβόμενος τη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η Πολιτεία μαζί μας, να αντιμετωπίσετε άμεσα και θετικά τα ζητήματα αυτά.

Πριν από ένα (1) μήνα ψηφίστηκε ο Ν. 3868/10 του υπουργείου Υγείας. 
Στο άρθρο 4 προβλέπει τον τρόπο πληρωμής των εφημεριών ως εξής:

Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση που κατά βαθμό και Ζώνη που υπηρετούν ανέρχεται σε ποσό που προσδιορίζεται από το κόστος κάποιου αριθμού εφημεριών.

Οι γιατροί υποχρεούνται να συμμετέχουν στο όποιο ασφαλές πρόγραμμα εφημερίας εκδίδει νομίμως το νοσοκομείο.

Όσοι γιατροί χρειαστεί –υπηρετώντας το ασφαλές αυτό πρόγραμμα- να κάνουν περισσότερες εφημερίες, αυτές θα τις πληρώνονται από το νοσοκομείο ή την ΥΠε.

Σήμερα στο σώμα των νοσοκομειακών γιατρών υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία και καχυποψία κατά πόσο αυτές τις επιπλέον –όπου χρειαστεί να γίνουν- εφημερίες θα τις πληρώνουν πράγματι τα νοσοκομεία. Αυτό πρέπει να το εγγυηθείτε διαλύοντας κάθε καχυποψία. Για να γίνει αυτό πρέπει:

I. Να δώσετε τις απαραίτητες εντολές στις διοικήσεις των ΥΠε και των νοσοκομείων, γιατί συμπεριφέρονται και λειτουργούν σαν να μη γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ώστε να κατανοήσουν το νόμο, αφού τον διαβάσουν.

II. Να εκδώσετε, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, την κοινή Υπουργική Απόφαση του αρ. 4 παρ. ΙΔ΄ του Ν. 3868/10.

Παραδώσατε, κ. Υπουργέ, ένα σχέδιο τροπολογίας που αφορά κάποιες αλλαγές στον τρόπο επιλογής των Κριτών-Εσηγητών των Συμβουλίων Κρίσεων και Επιλογής των γιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με το Ν. 3754/09 της Συλλογικής μας Σύμβασης.

Οι αλλαγές που επέφερε ο νόμος αυτός στον τρόπο συγκρότησης παλαιών αντίστοιχων Συμβουλίων ήταν θεσμικού χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει ο μέχρι τότε κομματισμός τους και να μπορούν να λειτουργούν μακριά από κομματικές επιρροές, που μέχρι τότε ήταν ο κανόνας. Γι’ αυτό η νέα συγκρότησή τους περιλαμβάνει μέλη με θεσμική εκπροσώπηση αφενός και μέλη που προκύπτουν από κλήρωση από ένα ευρύ σώμα αφετέρου.

Η πρότασή σας που γίνεται πιστεύουμε με καλή πρόθεση, για να αντιμετωπιστούν κάποιες καθυστερήσεις στη διαδικασία της επιλογής και των προσλήψεων, δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα που σας περιγράφουμε και γι’ αυτό δεν γίνεται αποδεκτή.

Η κυρίαρχη αιτία των μέχρι τώρα καθυστερήσεων οφείλεται σε πολιτικές παρεμβάσεις που δεν άφηναν να προχωρήσει η όλη διαδικασία, αλλά και σε ολιγωρία Διοικήσεων ΥΠε και Νοσοκομείων. Εάν οι δύο αυτοί λόγοι εκλείψουν, τότε οι προσλήψεις θα προχωρήσουν απρόσκοπτα. Κάποιες καθυστερήσεις που οφείλονται σε αρνήσεις κληρωθέντων Κριτών-Εισηγητών μπορούν να ξεπεραστούν:

1. Με αυστηρότερη και πιο συγκεκριμένη πειθαρχική αντιμετώπιση αυτών που αρνούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους.

2. Πρόβλεψη ενδεχόμενης 5νθήμερης άδειας στους Εισηγητές-Κριτές, προκειμένου να ετοιμάσουν ευκολότερα τις εισηγήσεις τους, και

3. Να προχωρά η διαδικασία των κρίσεων και μ’ έναν εισηγητή ή και κανέναν βάσει σχετικής πρόβλεψης προϋπάρχοντος νόμου.

Λάβετε υπόψη, κ. Υπουργέ, ότι οι Κριτές-Εισηγητές κληρώνονται για μία (1) κρίση μιας (1) θέσεως και όχι για πολλές και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν σοβαρές δικαιολογίες αρνήσεων.

Κύριε Υπουργέ, ευχόμαστε η θητεία σας στο υπουργείο Υγείας να βοηθήσει στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας επ’ ωφελεία όλων των κατοίκων της χώρας μας.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ aaaaaaaaaaaaaaaa Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ aaaaaaaaa ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου