ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟ ΚΑΙ «ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ»

του Στάθη Τσούκαλου (προέδρου ΕΙΝΑΠ)

Συνάδελφοι,

Αυτό το διάστημα κρίνεται ο τρόπος και το  ποσό με το οποίο θα πληρώνονται οι εφημερίες μας.
            Το υπάρχον σήμερα καθεστώς είναι απαράδεκτο και ντροπιάζει τους γιατρούς.
            Πληρωνόμαστε πάντα με καθυστερήσεις τουλάχιστον 4 μηνών και με ένα αέναο κουτσούρεμα των εφημεριών που κάναμε. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
            Έχω κατ’ επανάληψη γράψει και υποστηρίξει το τι λέει ο Ν. 3868/10 και πως πρέπει να τον αποδεχτούμε εφόσον πράγματι υλοποιηθεί ως έχει. Δηλαδή, εάν τα νοσοκομεία πληρώνουν τις επιπλέον εφημερίες.

            Όλοι οι γιατροί πρέπει να πάρουν ένα minimum ποσό, έστω κι αν κάνουν λιγότερες εφημερίες επειδή:


1.      Ο μισθός των νοσοκομειακών γιατρών είναι πολύ χαμηλός.

2.      Αποπλασματικοποιούνται οι εφημερίες αυτών των γιατρών, αφού δεν θα είναι υποχρεωμένοι να γράψουν ψεύτικες εφημερίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιο ποσό.

3.      Δεν στερούν τα χρήματα αυτά από τους άλλους γιατρούς του νοσοκομείου, αφού δεν πληρώνονται από κάποιο συγκεκριμένο, περιορισμένο κονδύλι, αλλά υπό μορφήν μισθού από τον προϋπολογισμό.

4.      Από γνωμοδοτήσεις έγκυρων νομικών, αλλά και από εκφρασθείσα άποψη ανώτατου δικαστικού λειτουργού, οι εφημερίες είναι μεν υπερωριακό έργο, αλλά συγχρόνως, λόγω της μακράς επαναληψημότητάς τους, αποτελούν και μέρος του μισθού μας.

5.      Αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του νοσοκομειακού κινήματος να μην ορίζεται ένα αυθαίρετο κονδύλι για τις εφημερίες του νοσοκομείου και ακολούθως να προσαρμόζονται οι εφημεριακές του ανάγκες στο αυθαίρετο αυτό κονδύλι, αλλά να γίνεται το αντίθετο. Δηλαδή, να προσδιορίζονται οι ανάγκες και να πληρώνονται αυτές.

Η πρόταση Ξενογιαννακοπούλου υπηρετεί το αίτημα αυτό και μάλιστα πιο προωθημένα. Δηλαδή: «Πάρτε όλοι ένα ποσό ίσο με κάποιο αριθμό εφημεριών και, αν προκύπτουν ανάγκες εφημεριακού έργου μεγαλύτερες του ποσού, θα πληρωθείτε το ποσό αυτό από το νοσοκομείο».

Ο τρόπος λοιπόν πληρωμής των εφημεριών, όπως τον προβλέπει το αρ. 4 του         Ν. 3868/10, υπερασπίζει τα πιο πάνω και δεν αδικεί αυτούς που θα κάνουν περισσότερες εφημερίες.

            Το συνολικό κονδύλι των εφημεριών (κρατικός προϋπολογισμός +  νοσοκομεία) θα είναι μεγαλύτερο απ’ το σημερινό και θα το πληρωνόμαστε πολύ πιο γρήγορα. Το λένε εξάλλου οι αντίθετοι «ότι τα προγράμματα της Ξενογιαννακοπούλου είναι ακριβότερα». Τον ισχυρισμό αυτό και συγχρόνως την άρνησή τους δεν φανταζόμουν ότι θα τον συναντούσα ποτέ από συνδικαλιστές.

Συνάδελφοι, ακούγονται διάφορες αντίθετες φωνές από τους γνωστούς καθ’ έξιν υβριστές, συκοφάντες και αρνητές των πάντων.
            Εάν υιοθετήσουμε τη δήθεν ηθικοπλαστική τους προσέγγιση (αυστηρά όσες εφημερίες κάνει κάθε γιατρός), τότε οι περισσότεροι γιατροί θα πληρώνονται λιγότερες εφημερίες, και μάλιστα με καθυστερήσεις και επισχέσεις εργασίας. Εάν θέλετε να συνεχίσει το ίδιο άθλιο και μίζερο καθεστώς, εμπιστευθείτε τους. Διαφορετικά, απομονώστε τους, συμμετέχοντας τουλάχιστον στα δρώμενα.

            Θα είμαστε η πρώτη και μοναδική κατηγορία εργαζόμενων που επιστρέφει χρήματα απ’ αυτά που μας δίνουν, και μάλιστα βαφτίζοντας αυτό ως «αντιμνημονιακή πολιτική»,  παρ’ όλες τις αυθαίρετες μειώσεις που έκαναν στο μισθό μας.

            Είναι αυτοί οι ίδιοι που συνειδητά καθυστέρησαν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης για δύο (2) ολόκληρα χρόνια και τώρα κάνουν ότι την υπεραμύνονται.

            Δεν τους απασχολεί το συμφέρον του νοσοκομειακού γιατρού παρά μόνο η προσωπική τους προβολή μέσω απίθανων παραλογισμών, ιδεολογημάτων και άκρατου λαϊκισμού. 

            Η αγωνία μου η μεγάλη είναι ότι η άποψή τους, επειδή εξυπηρετεί την κυβέρνηση και την πολιτική του μνημονίου, υπάρχει κίνδυνος να γίνει αποδεκτή.

Συνάδελφοι, το έργο μου είναι η Συλλογική Σύμβαση και η άποψή μου τώρα για το εφημεριακό είναι αυτή που καταθέτω. Εάν αυτά είναι κυβερνητικός συνδικαλισμός, τότε «ναι» είμαι κυβερνητικός συνδικαλιστής.

Αθήνα, 29/9/10

ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου