Στον αέρα (;) η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Στον αέρα βρίσκεται η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, με τους υπουργούς να διαπληκτίζονται, τις εταιρείες να εμποδίζουν την εφαρμογή της και τα διάφορα κυκλώματα μέσα και γύρω από τη διοίκηση να μη θέλουν να εφαρμοστεί κανένα σύστημα.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού (όπως και του Γ. Παπακωνσταντίνου) περί περιστολής των δαπανών στην υγεία θα είναι κενή περιεχομένου, αφού ένα ολόκληρο σύστημα λειτουργεί ώστε να μη γίνει απολύτως τίποτα. Επιδίωξη είναι ή να μην υπάρξει κανένα σύστημα ή, αν κάποιο υπάρξει, να θαφτεί μέσα στην απεραντολογία περί τεχνικών προβλημάτων.

Η νέα υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη και ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκονται «στα μαχαίρια» για το θέμα, με τον Γ. Κουτρουμάνη και την Αθ. Δρέττα να «τραβάνε τα μαλλιά τους», αφού είναι εκτεθειμένοι στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η υπόσχεση που δόθηκε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργεί ου Απασχόλησης (Α. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης, Αθ. Δρέττα), ότι στις αρχές Οκτωβρίου 2010 θα λειτουργήσει το πιλοτικό πρόγραμμα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, μπορεί να μείνει κενό γράμμα.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το πιλοτικό σύστημα υπάρχει, έχει ήδη παρουσιαστεί σε διοικητές Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ έχουν εκφράσει όλοι οι εμπλεκόμενοι την ικανοποίηση τους για την αποτελεσματικότητα του. Ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία της γ.γ. του υπουργείου Αθ. Δρέττα, στην οποία όμως πλέον ασκούνται πιέσεις να αποσύρει το σύστημα με διάφορες δικαιολογίες.

Η νέα υπουργός Απασχόλησης κ. Λούκα Κατσέλη διαμήνυσε ότι θα ετοιμαστεί νέο σύστημα για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση. Ο Ανδρέας Λοβέρδος (νυν υπουργός Υγείας και πρώην Απασχόλησης) τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό ότι αν ακυρωθούν τα έως σήμερα βήματα, δεν θα μπορέσουν να μαζευτούν οι τεράστιες δαπάνες στην υγεία και βεβαίως στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Όμως το νέο σχέδιο της κ. Κατσέλη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Με το που εκδηλώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, όλα τα κυκλώματα δραστηριοποιήθηκαν.

Η κυβέρνηση διά των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη δεσμεύτηκε ότι τον περασμένο Μάιο θα λειτουργούσε ένα τέτοιο σύστημα. Η κ. Κατσέλη, ως υπουργός Ανάπτυξης τότε, δεσμεύτηκε ότι θα ετοιμάσει ένα παρόμοιο σύστημα. Στο τέλος της άνοιξης μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας ξεκίνησε ένας διαγωνισμός για να κατασκευαστεί ένα πρόγραμμα-πιλότος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Όταν ανέλαβε η κ. Δρέττα ως γ.γ. του υπουργείου, με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει από τις αρχές Αυγούστου. Ετοιμάστηκε από ανθρώπους που είχαν φτιάξει και το Μητρώο των Δημοσίων Υπάλληλων το 2001, το οποίο όμως τότε πετάχτηκε, αφού το πολέμησε η ΑΔΕΔΥ.

Και σήμερα είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι παράγοντες που επενέβησαν, με αποτέλεσμα να μην έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία το πρόγραμμα - πιλότος. Για έναν περίεργο λόγο (που μυρίζει ανταγωνισμούς) οι δημιουργοί του κρατούνται στο περιθώριο.

Στο τέλος Αυγούστου ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τον οποίο κέρδισε μια συγκεκριμένη εταιρεία η οποία άρχισε να δημιουργεί ένα ακόμα πιλοτικό πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ό,τι ετοιμαστεί θα μπορεί να δοκιμαστεί στις αρχές του επομένου έτους.

Όλο αυτό το διάστημα έχουν εμπλακεί διάφοροι παράγοντες, σύμβουλοι, συνεργάτες, ειδικοί ή δήθεν ειδικοί. Όλο αυτό το αλαλούμ έχει αποτέλεσμα να μην τεθεί σε λειτουργία το υπάρχον πιλοτικό σύστημα. Το μόνο που εφαρμόζεται είναι το... σκανάρισμα των συνταγών, ένα σύστημα που στοιχίζει εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα όφελος.

Η περιστολή δαπανών στο χώρο της υγείας -όπως τουλάχιστον το εμφανίζουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία- οφείλεται περισσότερο στο φόβο των γιατρών από την εφορία (λόγω των ελέγχων) παρά σε οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού δαπανών σε νοσοκομεία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Μένει και πάλι στον Γιώργο Παπανδρέου ποιος του λέει τι και για ποιο λόγο.

Η ιστορία θυμίζει το Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων του 2001. Τότε που έπειτα από προστριβές ετοιμάστηκε το Μητρώο ασφαλισμένων στο (στενό) Δημόσιο από τον ΕΟΦ, αλλά παρ’ όλα αυτά, το Μητρώο πετάχτηκε στο καλάθι των άχρηστων.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται;”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου