Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω!

   ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
     Είναι μία δήλωση που την κάνουν  μερικοί συνάδελφοι. Προβάλει  όμως  άγαρμπα, τις  χειρονακτικές τους ικανότητες. Είναι μία  συχνή κατάσταση στις χειρουργικές ειδικότητες. Ο κάθε φιλόδοξος ιατρός  επιμένει δημοσίως ότι είναι άψογός. Εξωτερικεύει ,κυρίως ,μία έπαρση και μία αλαζονεία που σπάει κόκκαλα Διαθέτει και μία σχετική χειρουργική ικανότητα ..Αφενός ο συνάδελφος νοιώθει ότι έχει μία επιστημονική πληρότητα (σιγά και τι είναι οι άλλοι) και θέλει να την μοιραστεί δημοσίως με τα πλήθη. Αφετέρου εξωτερικεύει τον  έντονο ναρκισσισμό που τον διέπει και την νιώθει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε χειρουργικό περιστατικό. Ξεκινώντας από σπίλο στο πρόσωπο και τελειώνοντας με αιμορροΐδες. .Πιστεύει  ακράδαντα ότι  έχει τα θαυματουργά χέρια και την γνώση  και δεν  αφήνει, κανένα πρόβλημα  χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.  Μέχρι εδώ όλα καλά .Ούτε ο πρώτος και ούτε ο τελευταίος φαφλατάς είναι. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει με τις δημόσιες δηλώσει και την έπαρση σε όλο το μεγαλείο της σε πολλά αντικείμενα και ποικίλα πεδία δράσεων. Τα παραδείγματα ποικίλουν από τον πολιτικό που   δηλώνει ότι θα δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα του τόπου .Τον μηχανικό που ισχυρίζεται ότι ξέρει τις μηχανές και μπορεί όλες, καινούργιες ή παλιές, να  τις  επισκευάσει. Τον υδραυλικό που  ασχολείται και με το αυτόματο πότισμα έως τον πολιτικό μηχανικό που παρακάμπτει τον αρχιτέκτονα και αναλαμβάνει την οικοδομή.
    Λειτουργεί (σε επίπεδο  εργολαβικό ή ερασιτεχνικό)και  δηλώνει αβλεπί ότι ξέρει να κάνει τα πάντα και να ΄΄μεγαλουργήσει΄΄ .Στην Ελλάδα μας είσαι ότι δηλώσεις! Ξέρει ότι το σύστημα του επιτρέπει την παραβατικότητα και ελάχιστα θα τον τιμωρήσει . Το κακό θα περιοριστεί στις υλικές  ζημιές. θα προκαλέσει  οικονομικές ζημιές (με η χωρίς συναισθηματικό αντίκτυπο)αλλά θα μείνει εκεί. Όμως  ο αποδέκτης, της έπαρσης και της αλαζονείας  του ιατρού ,της χειρουργάρας  είναι ο άμοιρος ασθενής .Αυτός που θαμπώθηκε  και πείστηκε ότι πράγματι ο γιατρός του μπορεί να κάνει τα πάντα.. Πχ Αναισθησιολόγος που δηλώνει πλαστικός χειρουργός.. Χειρουργός μη εξειδικευμένος στην άκρα χείρα  ασχολείτο  με  βλάβη τενόντων ή οστών καρπού .Στις καλύτερες των περιπτώσεων ο ασθενής θα μείνει με μία προσωρινή αναπηρία .
  Η χειρουργική υπήρξε η πρώτη μορφή ιατρικής. Είναι  κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με επεμβάσεις πάνω σε όργανα του σώματος. Εκτελείται με ειδικά εργαλεία. Είναι μία επιστήμη που διέπεται από κανόνες ,χειρονακτικές ικανότητες ,εμπειρία και κυρίως  επιστημονικές γνώσεις. Ο χειρουργός οφείλει να μελετήσει προσεκτικά το κάθε περιστατικό, με τα ιατρικά και ψυχολογικά του προβλήματα, και να αποφασίσει την πρέπουσα(έκταση και το βάρος της επεμβάσεως) θεραπεία που θα εφαρμόσει στον ασθενή  Μαζί με τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων θα προσφέρει την καλύτερη θεραπευτική αγωγή . Η δεοντολογία και η γνώση εαυτού του θα τον καθοδηγήσουνε  ώστε να αποφευχθούν  τραγικά λάθη.
     Όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει μόνο ο καρπουζάς μας. Εκεί το πολύ το καρπούζι να είναι άγουρο ή παραγινωμένο. Δεν αρμόζει σε επιστήμονα και άνθρωπο να χρησιμοποιήσει έκφραση που ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα  και θυμίζει λαϊκή   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου