Η διαφθορά στο σύστημα προμηθειών διογκώνει τα χρέη των νοσοκομείων, κατά την η ΕΙΝΑΠ


«Το καθεστώς γύρω από τις προμήθειες των νοσοκομείων είναι φαύλο και αυτό ισχύει δεκαετίες ολόκληρες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ με αφορμή την έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας για τις προμήθειες στα νοσοκομεία και τη Siemens.

Η ΕΙΝΑΠ επαναλαμβάνει ότι «έχει καταγγείλει πολλές φορές το γεγονός αυτό αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε διάθεση από την μεριά της πολιτείας να μας ακούσει» και προσθέτει ότι «τα νοσοκομεία πρέπει να διαθέτουν τον κατάλληλο και σύγχρονο εξοπλισμό και συγχρόνως οι ασθενείς να έχουν ότι ακριβώς χρειάζονται στο χρόνο που το χρειάζονται και όλα αυτά στις καλύτερες τιμές.

Οι γιατροί επίσης πρέπει ασφαλώς να έχουν λόγο στην επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούνται αφού αυτοί έχουν και την ευθύνη της αποκατάστασης της υγείας των αρρώστων».


Διαφθορά και αδιαφάνεια διογκώνουν υπερβολικά τα χρέη των νοσοκομείων

«Η φαυλότητα, αδιαφάνεια και η διαφθορά που υπάρχει γύρω από τις προμήθειες, διογκώνουν υπερβολικά τα χρέη των νοσοκομείων και υπάρχουν πολλοί υπεύθυνοι γι’ αυτό, τονίζει η ΕΙΝΑΠ. Γιατροί, διοικητικοί, προμηθευτές και η πολιτεία συμμετέχουν σε αυτό το άθλιο παιχνίδι αλλά τη κύρια ευθύνη έχει η πολιτεία που δεν υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, που και ταγμένη είναι αλλά και τη δυνατότητα έχει να το κάνει.

Η ΕΙΝΑΠ θεωρεί ότι βασικές αιτίες του φαινομένου είναι:
  1. Ο καθορισμός ανώτερης τιμής σε ΦΕΚ των διαφόρων υλικών αρκετά υψηλότερης της πραγματικής.
  2. Η σημαντική υστέρηση της μηχανογράφησης.
  3. Η μη εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος στα περισσότερα νοσοκομεία (αδυναμία ελέγχου της παραλαβής υλικών και των αποθεμάτων της αποθήκης).
  4. Η μη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της υπερσυνταγογράφησης.
  5. Το καθεστώς γραφειοκρατίας και χάους περί τους διαγωνισμούς όταν και εφόσον γίνονται, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας καθεστώτος καρτέλ .
  6. Το καθεστώς αδιαφάνειας και έλλειψης επιστημονικής δημοκρατίας και ελέγχου που πηγάζει από την προ της Συλλογικής Σύμβασης κατάστασης που έδινε υπερεξουσίες σε Συντονιστές Διευθυντές και καθηγητές.
«Αυτά όλα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες σπατάλης και διαφθοράς και η πολιτεία είναι εγκαλούμενη που δεν τα αντιμετωπίζει», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας ότι έχει προτείνει, έστω και μεταβατικά, έναν τρόπο καταπολέμησης του φαινομένου και ως εκ τούτου σοβαρού περιορισμού της δαπάνης, εφικτού και αποτελεσματικού, χωρίς περικοπές στην ποιότητα της περίθαλψης και χωρίς καθυστερήσεις στην παράδοση των υλικών.

Οι προτάσεις της ΕΙΝΑΠ για το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία

Για κάθε ειδικότητα, κωδικοποίηση των χρησιμοποιούμενων υλικών, των κατασκευαστριών εταιριών  (που είναι λίγες και συγκεκριμένες) και τιμολόγηση κάθε υλικού με τον μέσο όρο τιμών της ΕΕ πλην της Ελλάδας. Όποιος προμηθευτής αποδέχεται την τιμολόγηση αυτή εντάσσεται στον κατάλογο και ο θεράπων ιατρός επιλέγει. Έτσι επιτυγχάνονται οι στόχοι και αποφεύγεται η γραφειοκρατία, και οι υπερτιμολογήσεις.
Μεσοπρόθεσμα απαιτείται ίδρυση εθνικού φορέα κατ’ αρχήν διανομής και μετά και παραγωγής υλικών και φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου