Θέλω μαγνητική!


ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ασθενής κοιτούσε με θαυμασμό τον διευθυντή της κλινικής. Είχε εντυπωσιαστεί από την επιστημοσύνη του. Από τον υψηλό τόνο της φωνής του  και φυσικά από την επιμονή του. Ζητούσε  μαγνητική τομογραφία για το πόδι του. Κατάλαβε ότι η πορεία της νόσου  είχε μπει σε καλό δρόμο και η ψυχή του κρέμονταν από τα χείλη του ιατρού. Απορούσε για τι οι άλλοι οι γιατροί, οι μικροί ,στα μάτια του, επέμεναν ότι αυτή η εξέταση δεν γίνεται στην δική  του περίπτωση.Τις τελευταίες ημέρες είχε περάσει πολλές λαχτάρες. Είχε τραυματιστεί σε ένα τροχαίο έξω από την Αθήνα. Μία μεγάλη θλάση στην κνήμη και πολλαπλά κατάγματα , χωρίς ανάγκη χειρουργείου ,από την μεριά των ορθοπεδικών. Τοποθετήθηκαν γύψινοι νάρθηκες στο χέρι και στο πόδι του. Πονούσε πολύ αλλά ήταν ήσυχος ότι δεν θα μείνει σακάτης. Ήξερε από τέτοια επειδή πριν ένα 10 χρόνια είχε χειρουργηθεί για τους συνδέσμους γόνατος από ορθοπεδικούς σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Του είχανε βάλει εμφυτεύματα και βίδες στην κνήμη. Θυμάται ακόμα πόσο άργησε να αποκατασταθεί η κίνηση στο πονεμένο γόνατο.
     Οι γιατροί γύρω αναγκάστηκαν να σωπάσουν .Υποκύψανε στις πιέσεις του διευθυντού και γράψανε και  προγραμμάτισαν τον ασθενή για την εξέταση. Σε λίγες ημέρες  κατέβηκε το περιστατικό στο ακτινολογικό. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την συγκεκριμένη εξέταση. Ζήτησαν από τον ασθενή  να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για εξέταση μαγνητικού συντονισμού. Να δηλώσει αν είναι αλλεργικός, αν έχει τεχνητές οδοντοστοιχίες, βηματοδότη ή τεχνητή καρδιακή βαλβίδα. Ζήτησαν επίσης να αφαιρεθούν όποιο μεταλλικό αντικείμενο έχει πάνω του  ο ασθενής. Νομίσματα, κλειδιά, ρολόι, ακουστικό βαρηκοΐας, τεχνητές οδοντοστοιχίες. Επίσης πιστωτικές κάρτες επειδή θα  απομαγνητισθούν και πιθανώς θα αχρηστευτούν. Όλα καλά και ωραία με αυτά τα αντικείμενα αλλά τι γίνεται με το εμφύτευμα και τις βίδες στο γόνατο; Άλλο αν ήταν τελευταίας γενιάς επειδή τα πρόσφατα υλικά έχουν άλλη συμπεριφορά και επιτρέπουν την συγκεκριμένη εξέταση. Αναγκαστικά ο  τραυματιοφορέας ξανανέβασε τον ασθενή στην κλινική του.
         Η Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (στα αγγλικά Magnetic Resonance Imaging (MRI), ή αλλιώς Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός) ή, όπως είναι περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα, Μαγνητική Τομογραφία είναι μια ακτινολογική μέθοδος απεικόνισης του εσωτερικού ενός οργανισμού. Με την αποκλειστική χρήση μαγνητικού τομογράφου είναι δυνατή η λήψη πληροφοριών σχετικά με την βιοχημική κατάσταση των ιστών με την μορφή εικόνων και φασμάτων. Η MRΙ προσφέρει την δυνατότητα του έγκαιρου εντοπισμού διαφόρων βιοχημικών αλλαγών. Στο επίπεδο των μαλακών μορίων.
      Τώρα ο ασθενής  κοιτάζει με παράπονο τον διευθυντή της κλινικής. Στην επίσκεψη. Για τι να υποστεί τέτοια ταλαιπωρία; Εφόσον δεν γινότανε για τι μπήκε σε αυτή την διαδικασία; Για τι δεν  είχανε συνεννοηθεί, οι ιατροί του ,πριν τον πάνε και τον φέρνουνε από την κλινική στο  ακτινολογικό τμήμα; Δεν θα έπρεπε να τον είχανε ρωτήσει τι επεμβάσεις έχει κάνει μέχρι τώρα ;με ένα απλό τηλεφώνημα θα είχαν αποφευχθεί όλες αυτές οι μετακινήσεις. Καλός και ωραίος ο διευθυντής αλλά δεν έπρεπε να αναρωτηθεί για τι επέμεναν οι άλλοι οι συνάδελφοι του ,για τα ην σκοπιμότητα της εξέτασης και αν πληρούσε τις προϋποθέσεις; Πόσοι άλλοι ασθενείς μεταφέρονται έτσι και τελικά δεν κάνουν την περίφημη μαγνητική επειδή δεν προηγήται μία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους γιατρούς; Ποιος χάνει τελικά από αυτή την έλλειψη ενημέρωσης; Ο ασθενής που μεταφέρεται άσκοπα ή ο διευθυντής που δεν  φτάνει ότι δεν  ξέρει αλλά στο απέραντο εγωισμό του δεν δέχεται να συμβουλευτεί τους  άλλους γιατρούς ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου