6 στους 10 Έλληνες πίνουν συστηματικά


Σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες (57%) δηλώνουν στο Ευρωβαρόμετρο ότι καταναλώνουν αλκοόλ από τρεις φορές την εβδομάδα έως και κάθε μέρα. Επιπλέον, σε ποσοστό 28% πίνουν μια φορά την εβδομάδα.

Τα ποσοστά καταγράφονται ανάμεσα στους Έλληνες που δήλωσαν ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ τον τελευταίο μήνα - που ήταν 91% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Την ίδια ώρα, περίπου επτά στους δέκα αναφέρουν οτι πίνουν συνήθως ένα ή δύο ποτά ενώ καταγράφεται ένα ποσοστό 15% Ελλήνων που πίνουν εως και τέσσερα ποτά τη φορά. Ωστόσο, 34% αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε τουλάχιστον μια φορά που ήπιαν και παραπάνω από πέντε ποτά.
Και σα να μην έφταναν αυτά, μόλις 5% των Ελλήνων γνώριζαν ποια είναι τα ανώτατα νόμιμα όρια κατανάλωσης αλκοόλ για την οδήγηση. Πρόκειται για το έβδομο χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27.

Η κατάσταση στην Ευρώπη
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, 88% των Ευρωπαίων δηλώνουν οτι κατανάλωσαν αλκοόλ τον τελευταίο μήνα. Περίπου οι μισοί πίνουν μια έως τρεις φορές την εβδομάδα. Στους πιο δυνατούς... πότες της Ευρώπης περιλαμβάνονται οι Δανοί, οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί.  
Οι άνδρες αποδεικνύονται πιο συχνά και γερά «ποτήρια» από τις γυναίκες ενώ στις ηλικίες από 15 έως 24 χρόνων είναι πιο συχνή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, κάθε φορά.
Κι ενώ μόνον 27% γνωρίζουν τα ανώτατα όρια νόμιμης κατανάλωσης σχεδόν όλοι δηλώνουν ενήμεροι για τις βλαπτικές συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ
Το οινόπνευμα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την υγεία στην Ευρώπη. Ευθύνεται για 195.000 θανάτους ετησίως ενώ προκαλεί το 12% των πρόωρων θανάτων στους άνδρες. Υπολογίζεται οτι το κόστος περίθαλψης για προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ αγγίζει τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου