E.E.: απαιτούνται επειγόντως κίνητρα για έρευνα στα αντιβιοτικά


Επειγόντως απαιτούνται κίνητρα για την ανάπτυξη νέων αντιβακτηριακών παραγόντων, καθώς το πρόβλημα των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα κλασικά αντιβιοτικά εντείνεται, ενώ παράλληλα η ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών αντιβιοτικών μειώνεται, δήλωσε η Σουηδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Σουηδική Προεδρία οργάνωσε μια συνάντηση ειδικών στη Στοκχόλμη, όπου συζητήθηκαν τα ευρήματα μιας νέας έκθεσης που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο 'Δράση για την Αντίσταση στα Αντιβιοτικά' (ReAct).

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι υψηλή μεταξύ των Gram-θετικών και Gram-αρνητικών βακτηρίων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις, φθάνοντας το 25% ή και παραπάνω σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., ενώ αυξάνεται σε ορισμένα Gram-αρνητικά βακτήρια, όπως η E. coli. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 25.000 ασθενείς στην Ε.Ε. πεθαίνουν από λοίμωξη που σχετίζεται με πολυανθεκτικά βακτήρια, ενώ επίσης αυτές οι λοιμώξεις προκαλούν πρόσθετα κόστη περίθαλψης και απώλεια παραγωγικότητας που κοστίζουν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ ετησίως.

Υπό ανάπτυξη βρίσκονται σήμερα 15 αντιβακτηριακοί παράγοντες οι οποίοι χορηγούνται συστηματικά και οι οποίοι διαθέτουν νέο μηχανισμό δράσης ή στοχεύουν νέους βακτηριακούς στόχους και έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν στην πρόκληση των πολυανθεκτικών βακτηρίων. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε πρώιμες φάσεις ανάπτυξης και έχουν κυρίως αναπτυχθεί εναντίον βακτηρίων για τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η έλλειψη νέων, καινοτόμων παραγόντων έναντι των πολυανθεκτικών Gram-αρνητικών βακτηρίων, καθώς εντοπίστηκαν μόνο δύο τέτοιες θεραπείες που βρίσκονται σε πρώιμη φάση ανάπτυξης, αναφέρει η έκθεση.
Ο Bo Aronsson, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μέρος του EMEA στη μελέτη, προειδοποίησε ότι, χωρίς στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στον τομέα των νέων αντιβιοτικών, όλο και περισσότεροι ασθενείς με λοιμώξεις θα μένουν χωρίς αποτελεσματική θεραπεία. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σκληρά θα πληγούν οι ασθενείς που πάσχουν από νοσοκομειακές λοιμώξεις, πρόσθεσε η συνάδελφός του από το ECDC, Dominique Monnet.

Επενδυτικό σχέδιο
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης μια έκθεση που είχε ζητήσει η Σουηδική Προεδρία από τον κ. Ηλία Μόσιαλο, Καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), σύμφωνα με την οποία το ενδεχόμενο μια επικείμενης κρίσης στην υγεία λόγω της έλλειψης νέων αντιβιοτικών δικαιολογεί «κάποια παρέμβαση» από δημόσιο φορέα.

Ο Καθηγητής Μόσιαλος, μαζί με τον κ. David Brogan της Mayo Clinic των ΗΠΑ, σχεδίασαν ένα μοντέλο οψιόν για αντιβιοτικά (Call Options for Antibiotics, COA) που αποσκοπεί στην παροχή κινήτρων για R&D. Βάσει  αυτού του μοντέλου, ένας πιθανός αγοραστής θα μπορούσε, στη διάρκεια της ανάπτυξης ενός φαρμάκου, να αγοράσει το δικαίωμα αγοράς μιας καθορισμένης ποσότητας του φαρμάκου σε μεταγενέστερη ημερομηνία σε μια προκαθορισμένη τιμή. Αν το φάρμακο δεν φθάσει ποτέ στην αγορά, ο αγοραστής πληρώνει μόνο ένα τίμημα ίσο με το κόστος της αρχικής οψιόν. Μια δίκαιη εκτίμηση της οψιόν θα καθιστά την τρέχουσα αξία του τιμήματος δικαιώματος (option premium) ίση με το αναμενόμενο μελλοντικό προφίλ από την κατοχή της οψιόν - αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής προστατεύεται από το πλήρες ρίσκο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του φαρμάκου, ενώ η εταιρεία που αναπτύσσει το φάρμακο έχει ένα πρόσθετο, πιο πρώιμο κίνητρο να συνεχίσει την ανάπτυξη, εξήγησαν ο Καθηγητής Μόσιαλος και ο Dr. Brogan.
Ωστόσο, προσέθεσαν, η μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν να πειστούν οι εταιρείες να επενδύσουν σε μια αγορά με χαμηλή ανταπόδοση.

Πιστεύουν επίσης ότι, αν και η αναδιάρθρωση της ασφαλιστικής αποζημίωσης και της τιμολόγησης θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στις επενδύσεις για R&D στα αντιβιοτικά στην Ευρώπη, αυτό θα απαιτούσε μια τυποποιημένη προσέγγιση σε όλη την Ε.Ε. όσον αφορά την αξιολόγηση αυτών των προϊόντων προκειμένου να επιτύχει και θα αποτελούσε βασικά μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, ακόμη και μια ελάσσων αναδιάρθρωση των τιμών στα κράτη μέλη της E.E. θα μπορούσε να συμβάλει στο να δοθεί ώθηση σε ζωτικές επενδύσεις για την έρευνα στα αντιβιοτικά.


Πηγή:
PharmaTimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου