Η νέα γρίπη αύξησε κατά 28% τους θανάτους παιδιών στην Ευρώπη

Η πανδημική γρίπη Η1Ν1 αύξησε τα ποσοστά θανάτων στα παιδιά στην Ευρώπη, αλλά όχι στους ενήλικες, κατά την εποχή της γρίπης 2009, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες στο επιδημιολογικό δελτίο Eurosurveillance.

Πρώιμες αναφορές δείχνουν μια αύξηση περίπου 28% στους θανάτους παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών σε οκτώ χώρες, αναφέρουν οι Anne Mazick και συνάδελφοί της από το Statens Serum Institut στην Κοπεγχάγη.
Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκαν περίπου 77 επιπλέον θάνατοι από αυτούς που παρατηρούνται συνήθως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυτούς τους μήνες.

Η εκτίμηση του αριθμού των θανάτων από γρίπη είναι πολύπλοκη υπόθεση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ελέγχονται ποτέ για ιό της γρίπης, οι θάνατοι δεν μπορούν πάντα να συνδεθούν με τη γρίπη και τα περιστατικά θανάτου δεν αναφέρονται πάντα με σαφήνεια. «Αυτή η εκτίμηση είναι πιθανότατα συντηρητική, λόγω καθυστερήσεων στις αναφορές» προσθέτουν οι Ευρωπαίοι ερευνητές.

Οι Mazick και συν. συγκέντρωσαν δεδομένα από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, την  περιοχή Hesse της Γερμανίας, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ελβετία - συνολικά έναν πληθυσμό 66,8 εκατομμυρίων ατόμων.
«Τα προκαταρκτικά μας δεδομένα δείχνουν ότι η θνησιμότητα που αναφέρθηκε στη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 2009 δεν έφθασε στα επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται στη διάρκεια των επιδημιών εποχικής γρίπης» γράφουν οι ερευνητές.
Βρήκαν ωστόσο 77 επιπλέον θανάτους στις ηλικίες 5-14 ετών σε σχέση με τους θανάτους που παρατηρούνται συνήθως στην εποχή της γρίπης.

«Η απότομη αύξηση των θανάτων μετά την εβδομάδα 41 συνέπεσε με μια ευρεία εξάπλωση της δραστηριότητας της πανδημικής γρίπης στις συμμετέχουσες χώρες» γράφουν.
«Οι επιπλέον 77 θάνατοι, που αντιστοιχούν σε μια 28% αύξηση της θνητότητας στα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών, συμπίπτει με την πανδημία.»

Συγκριτικά, στις ΗΠΑ, με πληθυσμό 300 εκατομμυρίων ατόμων, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότεροι από 300 θάνατοι παιδιών από τον Η1Ν1 και αναφέρεται ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν μάλλον πολύ μεγαλύτερος. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από αυτόν που παρατηρείται συνήθως στην ετήσια επιδημία εποχικής γρίπης.


Πηγή:
Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου