Έκθεση του ΕΜΕΑ για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της νέας γρίπης





Πυρετός, ναυτία, πονοκέφαλοι, αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμός του σημείου χορήγησης είναι μέχρι στιγμής οι κυριότερες παρενέργειες των πανδημικών εμβολίων κατά της νέας γρίπης, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).


Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου ο Οργανισμός είχε λάβει συνολικά 3.832 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που αφορούν τα τρία πανδημικά εμβόλια τα οποία έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η Ελλάδα παραλαμβάνει τα δύο από αυτά). Οι επιστήμονες του ΕΜΕΑ μελετούν πλέον σε εβδομαδιαία βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης. Ήδη διαπιστώνουν μια αύξηση των αναφορών, την οποία βεβαία συνδέουν άμεσα με την άυξηση των εμβολιασμών.


Οι αναφορές για καθένα από τα εμβόλια


Focetria
Μέχρι σήμερα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν χορηγηθεί περίπου 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συνολικά έχουν γίνει 1.371 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών. Ανάμεσα στις περιπτώσεις που μελετήθηκαν ήταν τρία περιστατικά σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης Αναφέρθηκε μια περίπτωση εγκεφαλικής αιμορραγίας, σε έναν 76χρονο ασθενή, αλλά η περαιτέρω έρευνα δεν συνέδεσε τον εμβολιασμό με το συμβάν. Διερεύνηθηκαν ακόμη 12 θάνατοι αλλά κανένας από αυτούς δεν συσχετίστηκε με τον  εμβολιασμό.


Pandemrix
Μέχρι στιγμής είναι το ευρύτερα χρησιμοποιημένο πανδημικό εμβόλιο κατά της νέας γρίπης. Έχουν χορήγηθεί 5,7 εκατομμύρια από τις συνολικά 39,3 εκατομμύρια δόσεις που έχει παραλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δεχτεί 2.301 αναφορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και κάποιες περιπτώσεις αναφυλακτικής αντίδρασης, ενώ διερευνήθηκαν και οι θάνατοι 55 ασθενών που είχαν εμβολιαστεί. Καμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν συνδέθηκε με τον εμβολιασμό. Υπο διερεύνηση είναι και οι περιπτώσεις διαφόρων ανεπιθύμητων ενεργειών σε 24 εγκύους οι οποίες εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Επιπλέον, αναφέρθηκαν τρια περιστατικά συνδρόμου Guillain - Barre. Για τα δύο έχει ήδη αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να συνδέονται με τον εμβολιασμό ενώ για το τρίτο συνεχίζεται η έρευνα.


Celvapan
Το συγκεκριμένο εμβόλιο διατέθηκε τελευταίο στην Ευρώπη - περίπου 3,4 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραλάβει οι ευρωπαϊκές χώρες - και μέχρι στιγμής είναι αυτό που έχει χορηγθεί με τη μικρότερη συχνότητα. To Celvapan δεν έχει περιληφθεί στις παραγγελίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Έως τις 27 Νοεμβρίου, ο ΕΜΕΑ είχε παραλάβει 160 αναφορές για 414 ανεπιθύμητες ενέγειες οι οποίες συνδέονται με τον εμβολιασμό.  Συχνότερες αντιδράσεις ήταν ο ερεθισμός του σημείου της χορήγησης και μια γενική δυσφορία. Κάποιες αναφυλακτικές αντιδράσεις αναφέρθηκαν σε παιδιά. Αναφέρθηκε ακόμη ένας θάνατος ασθενούς που είχε εμβολιαστεί αλλά χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο συνέβαλε στην κατάληξή του.


Τα αντιγριπικά
Στη διάρκεια της πανδημίας της νέας γρίπης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μελετά και τις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών οι οποίες σχετίζονται με τη χορήγηση των αντιγριπικών φαρμάκων. Έτσι, από την 1η Απριλίου έως τις 27 Νοεμβρίου, έγιναν 705 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου