Τον κώδωνα του κινδύνου για δημοφιλή φάρμακα τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, αλλά και για την υπερπλασία του προστάτη, κρούουν οι επιστήμονες.
Ειδικοί του Ιmperial College στο Λονδίνο αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal» ότι οι σουλφονυλουρίες τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης γενεάς (οικογένεια φαρμάκων που χρησιμοποιείται ευρέως για τον διαβήτη τύπου 2) φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο ως και κατά 60%. Παραλλήλως, τα συγκεκριμένα φάρμακα αύξαναν τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας κατά 30% σε σύγκριση με ένα άλλο κοινό φάρμακο, τη μετφορμίνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν στα συμπεράσματά τους έπειτα από μελέτη περισσοτέρων από 90.000 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 στη Βρετανία, οι σουλφονυλουρίες επιδρούν στον τρόπο με τον οποίον ο οργανισμός προστατεύει την καρδιά από βλάβες, αφήνοντάς την τελικώς ευάλωτη.
Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι ένα ακόμη νεότερο φάρμακο, η πιογλιταζόνη, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τη μετφορμίνη ως και κατά 39%. Ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής Πολ Ελιοτ, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής στο Ιmperial College, σημείωσε ότι «οι σουλφονυλουρίες μαζί με τη μετφορμίνη θεωρούνταν επί μακρόν ως πρώτης γραμμής θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ένα σχετικώς αρνητικό προφίλ των σουλφονυλουριών σεσύγκριση με τη μετφορμίνη». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τις συστάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη, οι οποίες αναφέρουν ότι η μετφορμίνη πρέπει να αποτελεί την πρώτη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δεν κυκλοφορούν πλέον σουλφονυλουρίες πρώτης γενεάς. Οι ουσίες που κυκλοφορούν είναι οι γλιβενκλαμίδη (περιέχεται στο σκεύασμα Daonil και σε πλήθος αντιγράφων), γλιμεπιρίδη (περιέχεται στο σκεύασμα Solosa και σε πολλά αντίγραφα) και γλικλαζίδη (περιέχεται στο σκεύασμα Diamicron και σε αντίγραφά του). Πάντως, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, με εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, κ. Ν. Τεντολούρη , οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα αφορούν κυρίως τις σουλφονυλουρίες παλαιότερης γενεάς, οι οποίες δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, και πάλι στη Βρετανία, ειδικοί της Ρυθμιστικής Αρχής για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγιεινής (ΜΗRΑ) αποφάσισαν να προσθέσουν νέες προειδοποιήσεις στη συσκευασία του φαρμάκου φιναστερίδη (εμπορική ονομασία Ρroscar), το οποίο χορηγείται για την υπερτροφία του προστάτη. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από αναφορές για εμφάνιση πέντε περιπτώσεων καρκίνου του μαστού σε άνδρες που λάμβαναν το φάρμακο στη χώρα. Η ΜΗRΑ, έπειτα από ενδελεχή ανάλυση, ανακάλυψε ότι έχουν καταγραφεί συνολικά 53 περιπτώσεις ανδρών που ανάπτυξαν καρκίνο του μαστού, εν όσω λάμβαναν φιναστερίδη. Σε ανακοίνωσή της η Αρχή τονίζει ότι «οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα με φιναστερίδη θα πρέπει να αναφέρουν αμέσως στον γιατρό τους οποιαδήποτε αλλαγή εμφανιστεί στον ιστό των μαστών, όπως είναι όζοι, πόνος ή έκλυση υγρού από την περιοχή της θηλής. Με βάση την ανασκόπησή μας, συστήνουμε την προσθήκη προειδοποίησης για καρκίνο του μαστού σε όλα τα προϊόντα που περιέχουνφιναστερίδη».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ουσία χορηγείται και για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας (κοινώς της φαλάκρας), αν και σε μικρότερες δόσεις (εμπορική ονομασία του φαρμάκου Ρropecia).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου