Προβληματισμοί με τη λειτουργία των συνεργείων εμβολιασμού


Το υπουργείο προηγουμένως διένειμε  εγκύκλιο στις 3 Νοεβρίου  με τίτλο «Αντιμετώπιση πανδημίας Γρίπης. Προετοιμασία Νοσοκομείων ».



Κατόπιν τούτου ο  Διοικητής κάθε νοσοκομείου όρισε Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης η οποία έχει αρμοδιότητες παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης καθώς επίσης και  την Σύσταση -  επίβλεψη των συνεργείων εμβολιασμού.


Το συνεργείο αυτό αποτελείται από  έναν ιατρό και τουλάχιστον ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας. Η επιλογή του ιατρού, στο νοσοκομείο μας τουλάχιστον, έγινε από τον Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας και αυτός βέβαια επέλεξε ειδικευόμενους από τον παθολογικό τομέα. Συγκεκριμένα από τις ειδικότητες της γενικής ιατρικής, παθολογίας και καρδιολογίας. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την παρουσία ιατρού στην επιτροπή αυτή κι ενώ οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται εντός του νοσοκομείου.


Η μόνη παρενέργεια του εμβολιασμού, που πρέπει να κληθεί ιατρός για να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι το αλλεργικό σοκ. Το ιστορικό και οι αντενδείξεις είναι τυποποιημένες από έντυπο του ΚΕΕΛΠΝΟ που συμπληρώνεται από  υπάλληλο του διοικητικού προσωπικού.  Πιστεύω πως σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον η δέσμευση ιατρού σε συγκεκριμένο χώρο για αρκετές ώρες  είναι μάλλον πλεονασμός αφού υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης τυχόν περιστατικού από την κλινική που εφημερεύει.


Το ωράριο είναι άλλο σημείο που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Η εγκύκλιος στο 5ο σημείο αναφέρει Αποζημίωση εμβολιαστικών Συνεργείων με  πόρους από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αποζημίωση για το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ που στέλνει εκπρόσωπο στα συνεργεία εμβολιασμού μπορεί και είναι το πιο πιθανό… Να πληρωθεί ειδικευόμενος που ανήκει σε οργανισμό νοσοκομείου από πόρους του ΚΕΕΛΠΝΟ ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.


Υπάρχει η σύσταση για λειτουργία αυτών των κέντρων απόγευμα και Σαββατοκύριακα. Έως τώρα έβαλαν πρόγραμμα από τις 8 έως τις 4 χωρίς Σαββατοκύριακα. Εννοείται προγραμματισμός ραντεβού δεν υπάρχει οπότε θα υπάρξουν σκηνές αλλοφροσύνης στην προσπάθεια των πολιτών να εμβολιαστούν άμεσα.


Επιπλέον γνωρίζετε ότι οι εφημερίες του Ιουλίου Αυγούστου υπερέβησαν κατά πολύ τις προβλεπόμενες εφημερίες ανά νοσοκομείο διότι υπήρχαν τα ιατρεία διαλογής και της γρίπης… Στα περισσότερα έγιναν περικοπές και οι ειδικευόμενοι κατόπιν συστάσεων και παρακλήσεων των διευθυντών τους το δέχτηκαν…  
Οπότε γρίπη μπορεί να πάθεις…. Εφημερίες δύσκολο να πάρεις…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου