Διπλασιασμός των θανάτων από νέα γρίπη στην Ευρώπη


Διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα οι θάνατοι από νέα γρίπη στην Ευρώπη, αναφέρει το ECDC, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν 84 θάνατοι, έναντι 43 την εβδομάδα πριν από αυτήν. Πριν τρεις εβδομάδες είχαν καταγραφεί 24 θάνατοι και πριν τέσσερις εβδομάδες 12.

«Εισερχόμαστε παγκοσμίως στη φάση επιτάχυνσης» της πανδημίας, δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Denis Coulombier, επικεφαλής του τμήματος ετοιμότητας και ανταπόκρισης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). «Είναι σίγουρο ότι βαδίζουμε προς την αιχμή της πανδημίας.»

Η πανδημία της νέας γρίπης είναι βαρύτερη στις βόρειες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η περιοχή των Ουραλίων στη Ρωσία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ολλανδία επίσης εμφανίζουν υψηλά επίπεδα της νόσου.

Συνολικά 414 άτομα έχουν πεθάνει στην Ευρώπη από τη νέα γρίπη, από τον Απρίλιο που η νόσος έκανε την εμφάνισή της στο Μεξικό και τις ΗΠΑ. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται 155 θάνατοι στο Ην. Βασίλειο, 73 στην Ισπανία, 31 στην Ιταλία και 30 στη Γαλλία.

Σχεδόν το 80% των θανάτων στην Ευρώπη έχουν σημειωθεί σε άτομα κάτω των 30 ετών, σύμφωνα με αξιολόγηση του κινδύνου που δημοσίευσε το ECDC στις 6 Νοεμβρίου.
«Στη φάση επιτάχυνσης, δεν είναι περίεργο που οι νεότεροι είναι αυτοί που συμβάλλουν περισσότερο στην εξάπλωση της νόσου» σχολιάζει ο κ. Coulombier. «Αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος του κύματος θα έχουμε το ίδιο μοντέλο εξάπλωσης.»

Προγράμματα εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης βρίσκονται σε εξέλιξη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, είναι μεταξύ των πρώτων που θα λάβουν το εμβόλιο.

Εκτιμάται ότι περίπου 620.000 άτομα στην Αγγλία, περίπου 1 στους 82, κόλλησαν τη νέα γρίπη στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Περίπου το ένα πέμπτο όσων εισάγονται στο νοσοκομείο για νέα γρίπη νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής αξιωματούχο υγείας Liam Donaldson.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας κατάργησε την προηγούμενη εβδομάδα την απαίτηση για συνταγή γιατρού για το Tamiflu της Roche και το Relenza της GlaxoSmithKline και πλέον τα δύο αντι-ιικά χορηγούνται απευθείας από τους φαρμακοποιούς στους ασθενείς.

Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου