Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι πρώτες παρτίδες του νέου πανδημικού εμβολίου

Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μας οι πρώτες παρτίδες του νέου πανδημικού εμβολίου. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει δώσει έως τότε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εκτιμά ότι το νέο εμβόλιο θα είναι ασφαλές και θα παρέχει υψηλή προστασία. Ήδη έχουν ξεκινήσει από τους παρασκευαστές εμβολίων, κλινικές μελέτες σε ενήλικες και παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τέσσερα «πρότυπα» (mock-up) εμβόλια τα οποία αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες Baxter, GlaxoSmithKline και Novartis, έχουν ήδη εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση προηγούμενα στοιχεία που είχαν δημιουργηθεί με το στέλεχος του ιού H5N1, το οποίο είναι παρόμοιο με το H1N1. Τα εμβόλια αυτά -αναφέρει- αναπτύχθηκαν με την πρόβλεψη ότι σε περιπτώσεις πανδημίας το περιεχόμενο στέλεχος του ιού θα αλλάξει ώστε να περιλάβει το στέλεχος της πανδημίας.

Συνολικά έχουν δοκιμαστεί σε περισσότερα από 8.000 άτομα. Δεκαετίες εμπειρίας με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης καταδεικνύουν ότι η εισαγωγή ενός νέου στελέχους σε ένα εμβόλιο, όπως θα είναι η περίπτωση της αλλαγής από το H5N1 στο Η1Ν1 στις πρότυπες εκδόσεις του εμβολίου, δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την ασφάλεια ή το επίπεδο της παρεχόμενης προστασίας.

Εμβολιασμός με υπεύθυνη δήλωση
Όταν δοθεί το «πράσινο φως» ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη θα γίνει σε σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσια κτήρια. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν γιατροί, νοσηλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται σε κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους υπηρεσίες, ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 65 χρονών. Για τα παιδιά, οι ειδικοί προσανατολίζονται στον εμβολιασμό για τις ηλικίες άνω των 6 ετών. Για τα μικρότερα παιδιά προτείνεται σε πρώτη φάση ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όσοι πολίτες εμβολιαστούν θα υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση που θα βεβαιώνουν ότι θα αναφέρουν άμεσα πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο και ότι αφού περάσουν δύο εβδομάδες θα επανέλθουν για τη δεύτερη δόση. Επιπλέον, οι πολίτες που θα κληθούν για εμβολιασμό, αλλά αρνηθούν, πρέπει να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη στην περίπτωση που προσβληθούν από τη νέα γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου