Κινητοποιήσεις ειδικευόμενων ιατρών στην Κύπρο και απάντηση του Υπουργού Υγείας

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 23 Ιουλίου, οι ειδικευόμενοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Σε ανακοίνωση της, η Επιτροπή Ειδικευομένων Ιατρών αναφέρει ότι ο κυριότερος λόγος της στάσης εργασίας, η οποία αποφασίστηκε σε χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, είναι η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μετακινήσει αριθμό ειδικευομένων ιατρών καρδιολογίας από το Νοσοκομείο Λευκωσίας για κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του καρδιολογικού τμήματος του Γ.Ν. Λεμεσού.

''Η απόφαση αυτή, είναι αντίθετη με τη θέση του Υπουργείου, όπως έχει εκφραστεί πάμπολλες φορές από χείλη αρμοδίων όλων των βαθμίδων, ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών αποτελεί πρώτιστο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας και έρχεται να συμπληρώσει πλήθος άλλων ενεργειών που καταδεικνύουν το αντίθετο'', προσθέτει.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι ενώ εδώ και ένα χρόνο έχει συμφωνηθεί η σύσταση επιτροπής ιατρικής εκπαίδευσης που θα ελέγχει την ποιότητα και το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα ασκεί το δέοντα έλεγχο στις κλινικές, η μετάβαση ειδικευομένων για τέσσερις μήνες σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού για περαιτέρω εκπαίδευση, η επιχορήγηση παρακολούθησης ιατρικών συνεδρίων και η δημιουργία βιβλίου ειδικευομένων (log book), ''δυστυχώς κανένα από τα πιο πάνω δεν έχει υλοποιηθεί''.

''Αντί αυτού και αντί για τη βελτιστοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, όλο και συχνότερα και όλο και περισσότεροι ειδικευόμενοι χρησιμοποιούνται για να καλύψουν 'τρύπες' στην υπηρεσία, που δημιουργούνται και λόγω έλλειψης σωστού προγραμματισμού του Υπουργείου. Φτάσαμε έτσι στο σημείο να θέλει το Υπουργείο να εκτελούνται εφημερίες ορθοπεδικών και γενικών χειρουργών από δύο ειδικευόμενους ταυτόχρονα, χωρίς να υπάρχει ουσιώδης λόγος ή το αναγκαίο προσωπικό, ως επίσης και να καλύπτονται τα ιατρεία γρίπης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών από ειδικευόμενους Γενικής Ιατρικής χωρίς την κάλυψη ειδικού ιατρού'', σημειώνει.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι κατά την στάση εργασίας οι ειδικευόμενοι ιατροί του Γ. Ν. Λευκωσίας δεν θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες των θαλάμων, στα εξωτερικά ιατρεία, στα χειρουργεία, στα αιματηρά και αναίμακτα εργαστήρια και στην κάλυψη του τμήματος επειγόντων, αλλά θα συμμετέχουν μόνο στη στελέχωση της ομάδας καρδιακής ανακοπής (crash team).

''Απολογούμαστε εκ των προτέρων για την ταλαιπωρία που θα προκληθεί τόσο στους ασθενείς αλλά και στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης όμως είναι αδιαπραγμάτευτη για μας και πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα θα είναι προς όφελος του συνόλου των ασθενών. Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας την τήρηση των συμφωνηθέντων αποδεικνύοντας ότι η εκπαίδευση της νέας γενιάς ιατρών στον τόπο μας είναι ψηλά στις προτεραιότητες του'', καταλήγει.


Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης συμφωνεί με τα δικαιολογημένα θέματα που εγείρουν οι ειδικευόμενοι ιατροί

Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης αναφέροντας ότι συμφωνεί με τα δικαιολογημένα θέματα που εγείρουν οι ειδικευόμενοι ιατροί κάλεσε του πάντες που εμπλέκονται στην υγεία, πέρα από τα οποιαδήποτε δίκαια ή αιτιολογημένα αιτήματα, «πρωτίστως να έχουν στο μυαλό τους, τους ασθενείς».

Σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ρωτήθηκε εάν υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά τα προβλήματα που απασχολούν τους ειδικευόμενους ιατρούς. Ο κ. Πατσαλίδης απαντώντας ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι στον τομέα της υγείας υπάρχουν ιδιαίτερες ανάγκες και περιπτώσεις «όπου όλοι όσοι εμπλέκονται στα θέματα της υγείας, πρέπει να είναι συνεργάσιμοι για να καλύψουμε έκτακτες ανάγκες, όπως για παράδειγμα όταν εκδηλώθηκε η γρίπη και αναγκαστήκαμε να μετακινήσουμε προσωπικό για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε αυτό το μεγάλο κύμα ατόμων που έρχονταν στα νοσοκομεία».

«Στόχος όλων μας πρώτα απ΄ όλα πρέπει να είναι η καλύτερη, η αποδοτικότερη μεταχείριση και διαχείριση των ασθενών», συνέχισε ο κ. Πατσαλίδης προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε, να μεγαλώνουν οι λίστες σε ένα νοσοκομείο, να έχουμε ασθενείς μαζεμένους σε ένα τμήμα και να μένουμε απαθείς ή να μην προσπαθούμε να βοηθήσουμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους».

Διατυπώνοντας την προσδοκία να διεξαχθεί παραγωγικός διάλογος κατά τη συνάντηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας με τους ειδικευόμενους ιατρούς, ανέφερε πως «οι ειδικευόμενοι ιατροί είναι τα άτομα τα οποία αύριο θα ενισχύσουν τις ομάδες μας και από τώρα πρέπει να αναπτύξουμε και τις σωστές νοοτροπίες».

«Για μένα σωστή νοοτροπία σημαίνει την εξυπηρέτηση πρωτίστως των ασθενών και την κοινωνική προσφορά και θα επιμένω να θεωρώ την ιατρική ως λειτούργημα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας..

Ακολούθως λέγοντας ότι οι ειδικευόμενοι ιατροί έχουν κάποια δικαιολογημένα θέματα είπε πως διευκρινίσθηκε ότι κάποια από αυτά τα θέματα εξαρτώνται και από το Συμβούλιο της Ελλάδας, το οποίο ουσιαστικά παρακολουθεί την εκπαίδευση τους.

«Έγιναν συναντήσεις με το προηγούμενο Συμβούλιο Ειδικευομένων. Έγιναν συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και με τους υπεύθυνους καθηγητές για την εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών που έρχονται από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και έχουμε ζητήσει να γίνει αναβάθμιση» πρόσθεσε ο κ. Πατσαλίδης.

Αναφέροντας ότι «κάναμε σχετικές προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, οι οποίες έχουν γίνει αρχικά αποδεκτές», είπε ότι «αναμένουμε την τελική πρόταση, διότι, διαδικαστικά, θα υπάρξει και κάποια αναγκαία αλλαγή στη νομοθεσία και στην Ελλάδα ούτως ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί ένα καλύτερο σύστημα όχι μόνο για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά και το σωστότερο έλεγχο της ποιότητας της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι ειδικευόμενοι στην Κύπρο».

«Θεωρώ λοιπόν ότι με τον διάλογο, με την κατανόηση, με καλή θέληση και πάντα σκεπτόμενοι τους ασθενείς και τις ανάγκες που προκύπτουν, όλα μπορούν και βρίσκουν τη λύση τους. Η υγεία δεν είναι τομέας για ξεροκεφαλιές ή εγωισμούς. Η υγεία είναι τομέας για συνεργασία και κοινωνική προσφορά.

Εάν υπήρχαν ανάγκες στη Λεμεσό, διότι υπήρχαν δώδεκα ειδικευόμενοι καρδιολόγοι στη Λευκωσία και ένας στη Λεμεσό, έπρεπε να καλυφθούν. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι κακός προγραμματισμός», ανέφερε λέγοντας ότι αυτοί οι αριθμοί πρέπει να συζητούνται και όλοι να βρούμε τρόπο να λειτουργούμε καλύτερα ως υπηρεσία.

Είπε επίσης ότι οι ειδικευόμενοι πάνω απ΄ όλα έχουν δίκαιο και δέχομαι τη θέση ότι πρέπει να δείξουμε περισσότερη μέριμνα για την ποιότητα της εκπαίδευσης τους, και όχι οι ειδικευόμενοι απλώς να εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες.

Σε ερώτηση εάν ζητήθηκε από τους ειδικευόμενους, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που υπάρχουν, να συμβάλουν στην εξυπηρέτηση των ασθενών και μετά να συζητηθούν τα αιτήματα τους, ο κ. Πατσαλίδης απάντησε: «Είναι δύο θέματα τα οποία πρέπει να ξεχωρίσουμε. Ήταν και δικό μας θέμα και δική μου απαίτηση η αναβάθμιση του τρόπου εκπαίδευσης των ειδικευομένων».

«Πρέπει οι ειδικευόμενοι να μην κάνουν τη λάντζα μέσα στα νοσοκομεία, αλλά να μπορούν και να εκπαιδεύονται σωστά», είπε διευκρινίζοντας πως «συγχρόνως πρέπει όταν παρουσιάζονται ανάγκες, όταν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου μπορούν οι ειδικευόμενοι να βοηθήσουν, διότι είναι τελειωμένοι ιατροί, με καλή θέληση μπορούν να συμβάλουν βλέποντας και έχοντας υπόψη το κοινωνικό αγαθό και το λειτούργημα που κάνουμε όλοι στον τομέα της υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου