Με ειδικό συνταγολόγιο Tamiflu και Relenza

Με ειδικό συνταγολόγιο θα χορηγούνται τα αντιικά Tamiflu και Relenza, για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο θα ισχύσει και για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου των ενηλίκων.

Σε διεθνές επίπεδο, τα κρούσματα και οι θάνατοι ανθρώπων από τη γρίπη των χοίρων συνεχίζουν να αυξάνονται:

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η πανδημία της νέας γρίπης Α έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους στον κόσμο από τότε που εκδηλώθηκε τον Μάρτιο και έχει προσβάλει 162.380 ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, η νέα γρίπη Α (Η1Ν1) έχει σκοτώσει 1154 ανθρώπους, τους 1008 από τους οποίους στην αμερικανική ήπειρο όπου 98242 έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Η δεύτερη περιοχή που καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι είναι η νοτιοανατολική Ασία με 65 νεκρούς σε 9858 ασθενείς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν το 100% του πλανήτη πλήττεται από τον ιό της νέας γρίπης Α.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ

Σε σύσκεψη του Εθνικού και Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του Ιού της Νέας Γρίπης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 4 Αυγούστου 2009 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα μέλη του Συμβουλίου εισηγήθηκαν ομόφωνα στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο - ο οποίος και έκανε δεκτή την εισήγηση - τα εξής:


1. Ελεγχόμενη απελευθέρωση της κυκλοφορίας των αντιϊκών φαρμάκων εντός των επόμενων ημερών, για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του νέου στελέχους γρίπης Η1Ν1, σε όλο τον τομέα υγείας, με ευθύνη του ΕΟΦ για την επιτήρηση της συνταγογράφησης, η οποία θα πραγματοποιείται με ειδικό συνταγολόγιο.

Η απόφαση αυτή, δεν επηρεάζει τη διατήρηση του στρατηγικού αποθέματος σε οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη που διαθέτει η χώρα, το οποίο παραμένει ως έχει.

Δικλείδα ασφαλείας για τη συνταγογράφηση των αντιϊκών θα αποτελέσει ο συστηματικός έλεγχος, από τον ΕΟΦ και το ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΚΕΠΥ-ΣΕΥΠ, του ειδικού εντύπου χορήγησης, καθώς και της κατανομής και της κατανάλωσης των αντιϊκών.

2. Στην ίδια διαδικασία ειδικού συνταγολογίου, θα ενταχθεί και η συνταγογράφηση του εμβολίου του πνευμονιοκόκκου των ενηλίκων.


Για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω θα ζητηθεί και η συνδρομή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των κατά τόπους ιατρικών και φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας.


3. Ενθαρρύνεται η χρήση των ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών για τους ιούς της Γρίπης, κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού.


4. Η ορθή εφαρμογή των οδηγιών διαγνωστικού ελέγχου και χρήση των φαρμάκων καθορίζεται από τους κλινικούς θεράποντες γιατρούς, οι οποίοι, με βάση τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε., θα φροντίζουν για την εξασφάλιση της υγείας των ασθενών, χωρίς την κατάχρηση στο διαγνωστικό έλεγχο και στην αντιϊκή θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου