2 ειδήσεις το τελευταίο διάστημα σχετικά με το φαγητό σε νοσοκομεία της χώρας

Σας παραθέτω το δελτίο τύπου του συλλόγου ειδικευομένων Ρεθύμνου όπως το έλαβα (με e-mail):

" Τα τελευταία 2 χρόνια ο σύλλογος ειδικευομένων γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, είχε καταγγείλει αρκετές φορές τις συνθήκες σίτισης στο νοσοκομείο. Πέραν των προφορικών, υπάρχουν τουλάχιστον 4 γραπτές αναφορές που κατήγγειλαν την ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού και ζητούσαν από τη διοίκηση την άμεση λήψη μέτρων.

Είχαμε μάλιστα συναντήσει και 2 φορές του υπεύθυνους του catering, ζητώντας την βελτίωση του φαγητού που παρέχεται στους ασθενείς και στους εφημερεύοντες γιατρούς (που επειδή βρίσκονται σε 24ωρη συνεχή εργασία, έχουν το δικαίωμα παροχής τροφής με την ανάλογη παρακράτηση μισθού)…
Πριν από 1 χρόνο μάλιστα είχαμε φτάσει στο σημείο να ζητήσουμε εγγράφως από τη διοίκηση και την επιστροφή των παρακρατήσεων που γίνονται στους ειδικευόμενους για το φαγητό, αφού ήταν ελάχιστοι οι θαρραλέοι εφημερεύοντες που δεν παράγγελναν απ’ έξω.Φωνή βοώντος στην έρημο.Το φαγητό βελτιωνόταν για 1-2 βδομάδες και μετά πάλι τα ιδία. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό η διοίκηση του νοσοκομείου, είχε βρει και την (προφορική) δικαιολογία ότι δεν μπορούσε να πιέσει τους υπευθύνους του catering, εξαιτίας των χρεών που είχαν συσωρευθεί προς αυτό.
Το πρόσφατο περιστατικό με κομμάτι σπασμένο γυαλί, μέσα σε μπιφτέκι που δόθηκε σε παιδί-ασθενή της παιδιατρικής κλινικής, έρχεται απλά να επιβεβαιώσει δημόσια, το γεγονός της κακής ποιότητας παρασκευής της παρεχόμενης τροφής και από το ιδιωτικό catering με τον χειρότερο τρόπο. Εάν δεν είχαν προηγηθεί τόσες καταγγελίες. θα μπορούσε να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, όμως δυστυχώς για τους υπευθύνους δεν είναι.

Προ 3ετιας με αφορμή τις κακές συνθήκες υγιεινής στα μαγειρεία, η διοίκηση βρήκε την εύκολη λύση του κλεισίματος τους και της ανάθεσης της σίτισης σε ιδιώτες. Το ετήσιο αστρονομικό κόστος (εάν αληθεύει η χθεσινή ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου - 650.000 ευρώ το χρόνο), φτάνει ώστε σε από τον πρώτο χρόνο να κατασκευαστούν εξ’ αρχής μαγειρεία, να εξοπλιστούν, να μισθοδοτηθούν τουλάχιστον 4 μάγειροι, να αγοραστούν οι πρώτες ύλες και να μείνουν και υπόλοιπα.

Προφανώς σε κάποιους αυτή η λύση δεν βολεύει. Όμως εμείς οι υπόλοιποι μαζί με τη τοπική κοινωνία τι κάνουμε για αυτήν την κατασπάληση του δημοσίου χρήματος;"





Δεύτερη είδηση από το Δελτίο Τύπου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ):

άρθρο 10.
Πρόστιμο € 20.000,00 στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ "ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ" που βρίσκεται στη Δ. ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ 3 ΝΙΚΑΙΑ, διότι διαπιστώθηκαν μη ορθές πρακτικές υγιεινής, ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού, ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

Καταλαβαίνετε όλοι σας τι συμβαίνει στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας...

Ή τα τρόφιμα δεν είναι καλά ή κακώς μαγειρεύονται....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου