Ανακοίνωση ΥΥΚΑ για προμήθεια εμβολίων κατά του ιού της νέας γρίπης

«Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ύστερα και από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας και των Επιστημόνων, που συμμετέχουν σ’ αυτή, η Ελλάδα θα καλυφθεί με τουλάχιστον 8.000.000 δόσεις πανδημικού εμβολίου.

Η προμήθεια των εμβολίων αυτών, ύστερα από την οριστικοποίηση των παραγγελιών την προηγούμενη εβδομάδα, θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχή και σταθερή ροή, ώστε να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της χώρας και ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Ειδικότερα, η κατανομή των εμβολίων έχει ως εξής :

1. 2.000.000 εμβόλια από την εταιρία Glaxo.

Η παραλαβή τους θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.


2. 3.000.000 εμβόλια από την εταιρία Novartis.

Η παραλαβή των 2.000.000 δόσεων θα γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν στις αρχές Ιανουαρίου άλλο 1.000.000 δόσεις.


3. 3.000.000 εμβόλια από την εταιρία Sanofi Pasteur.

Η παραλαβή θα ξεκινήσει 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου.


Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Ελλάδα, με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της προμήθειας των εμβολίων, είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα παραλάβουν τα πανδημικά εμβόλια.

Η χώρα μας θωρακίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στον ιό Η1Ν1, που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα»

ΣΧΟΛΙΟ:

Ελπίζω να τηρηθούν σε απόλυτη σειρά προτεραιότητας σύμφωνα και με τον ΠΟΥ οι πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οπότε ο φαρμακευτικός και ο ιατρικός σύλλογος πρέπει να ορίσουν τους κανόνες και οι λειτουργοί αυτών πρέπει να τους σεβαστούν με ευλάβεια.

Διότι ακούγονται φωνές για λίστες εμβολίων σε φαρμακεία από τώρα φανταστείτε τι θα συμβεί το φθινόπωρο. Διότι ως λαός μας διακρίνει η υστερία και η υπερβολή ειδικά σε τέτοιου είδους θέματα.

Κατά τον ΠΟΥ τέτοιες ομάδες στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, είναι:

  • · εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας
  • · εγκυμονούσες
  • · σε όσους εδώ και 6 μήνες υπάρχει εγκατεστημένη σοβαρή χρόνια πάθηση
  • · υγιή άτομα ηλικίας από 15 -49 ετών
  • · υγιή παιδιά
  • · υγιείς ενήλικες από 50 -64 ετών
  • · υγιή άτομα άνω των 64 ετών

Κυνικές αλλά και ρεαλιστικές δηλώσεις απ΄τη διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα στην Ελβετία.

Τη “λύπη “της εξέφρασε σήμερα στη Γενεύη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν για το γεγονός ότι πρόσβαση στο εμβόλιο της νέας γρίπης Α θα έχουν αρχικά οι πιο αναπτυγμένες χώρες σε βάρος των κατοίκων των πτωχότερων χωρών.“Οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίου δεν είναι απεριόριστες και δυστυχώς δεν επαρκούν για έναν κόσμο 6,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που σχεδόν στο σύνολό του αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον εντελώς νέο και άκρως μολυσματικό αυτόν ιό”, τόνισε η Τσαν σε διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΜΡΙ).“Η μερίδα του λέοντος θα πάει στις… πιο αναπτυγμένες χώρες.
Για μια ακόμα φορά βλέπουμε ότι το πλεονέκτημα έχει ο πλούτος.Για μια ακόμα φορά βλέπουμε ότι αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν έχουν πρόσβαση (στα φάρμακα).“Στον τομέα της υγείας, οι δημόσιες πολιτικές θα παραμένουν ελλιπείς όσο πρόσβαση σε ενέργειες που σώζουν ζωές θα έχουν οι πιο πλούσιοι”, πρόσθεσε η Τσαν.

Ο Π.Ο.Υ… “λυπάται”μεν αλλά οι πλούσιες χώρες έχουν προτεραιότητα στο εμβόλιο της νέας γρίπης Α!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου