Aνάλυση της μελέτης JUPITER

Μια νέα ανάλυση της μελέτης (JUPITER) έδειξε ότι επωφελούνται με τη θεραπεία με rosuvastatin οι ασθενείς με φυσιολογική επίπεδα χοληστερόλης, αλλά αυξημένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) παρουσιάζει 48% μείωση του σχετικού κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο συνολικά, χωρίς αύξηση των αιμορραγικών εγκεφαλικών.
Τα αποτελέσματα, που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από μελέτη JUPITER, παρουσιάστηκαν εδώ στο American Association Διεθνούς Διάσκεψης του 2009.
Πρωτογενής Πρόληψη
Χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) χοληστερόλη δεν θεωρείται σημαντικό παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, και τυχαιοποιημένες μελέτες που διεξήχθησαν σε ασθενείς που δεν διατρέχουν υπερλιπιδαιμικοί αγγειακή νόσο δεν έδειξαν μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, είπε ο Δρ Glynn. Ωστόσο, για τους ασθενείς με εγκατεστημένη αγγειακή νόσο ή διαβήτη, η θεραπεία με στατίνη έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική, μειώνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 19% έως 48%".

Υψηλής ευαισθησίας (hs) CRP είναι δείκτης φλεγμονής ότι ανεξάρτητα προβλέπει μελλοντική ισχαιμικό ΑΕΕ, και τα επίπεδα μειώνονται αισθητά από θεραπεία με στατίνη,. Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου με στατίνη, επομένως η θεραπεία μπορεί να είναι "ιδιαίτερα σημαντική" σε άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP. Η απόδειξη ότι η CRP έχει καλύτερη ικανότητα πρόβλεψης από ότι τα λιπιδίων από εγκεφαλικό επεισόδιο έχει αποδειχθεί με διάφορους πληθυσμούς.

JUPITER ήταν μεγάλη, πολυεθνική, διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή που τυχαιοποιημένη 17.802 ανδρών και γυναικών σε 20 mg / ημέρα ή εικονικό φάρμακο rosuvastatin. Η υπόθεση ήταν ότι η θεραπεία με στατίνη, σε φαινομενικά υγιή άτομα με φυσιολογική LDL-χοληστερόλης (<130> 2,0 mg / L), θα μειωθεί ένα σύνθετο πρωτογενές τελικό σημείο, συμπεριλαμβανομένων μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου ( MI), μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο, αρτηριακή επαναγγείωσης, νοσηλεία για ασταθή στηθάγχη, ή το καρδιαγγειακό θάνατο.

Η πρωταρχική ανάλυση JUPITER παρουσιάστηκε τελευταία πτώση στο American Heart Association Επιστημονική Συνεδρίες και δημοσιεύθηκε την ίδια στιγμή στο New England Journal of Medicine. (PM Ridker et al. N Engl J Med. 2008? 359:2195-2207.) Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με rosuvastatin, της LDL-χοληστερόλης ήταν μειωθούν κατά το ήμισυ, από μια μέση μείωση 108 mg / dL πριν την έναρξη της αγωγής έως 55 mg / dL σε 12 μήνες. Επίπεδα CRP ήταν επίσης σημαντικά μειωθεί, μειώνεται από 4,2 mg / L κατά την έναρξη σε 2,2 mg / L στους 12 μήνες. Επίπεδα τριγλυκεριδίων ήταν μειωμένη κατά 17% από την αρχική θεραπεία με εκείνες μεταξύ στατίνη θεραπεία. Οι επιδράσεις αυτές διαρκούν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Μετά από 1,9 χρόνια παρακολούθησης, θεραπείας με rosuvastatin μείωσε σημαντικά τον πρωταρχικό σύνθετο τελικό σημείο 44% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε μεταξύ σχεδόν όλων των επιμέρους παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένης της κατά 55% μείωση του μη θανατηφόρου ΟΕΜ, ένα 48% μείωσης του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο μη θανατηφόρου, και 47% μείωση του κινδύνου για καρδιακή σκληρά γεγονότα (ένα σύνθετο του ΜΙ , εγκεφαλικό επεισόδιο, και θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια).
Σε απόλυτους όρους παροχές, το ποσοστό των ασθενών που είχαν ΟΕΜ, εγκεφαλικό επεισόδιο, ή εισαγωγή σε νοσοκομείο για ασταθή στηθάγχη ή πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια ήταν 1,6% στην ομάδα rosuvastatin και 2,8% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, την απόλυτη μείωση του κινδύνου 1,2 %.
Ομοίως, το ποσοστό των ασθενών με καρδιακά γεγονότα - καρδιαγγειακό θάνατο, ΟΕΜ, και το εγκεφαλικό επεισόδιο - μειώθηκε από 1,8% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε 0,9% κατά την rosuvastatin ομάδα, την απόλυτη μείωση της τάξης του 0,9%.
Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα από την πρόληψη του εμβόλου από Επιθετικές μεθόδους Μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης (SPARCL) μελέτη με ατορβαστατίνη για τη δευτερογενή πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν υπήρχε καμία ένδειξη για αύξηση της αιμορροών εγκεφαλικό με τη θεραπεία, αν και οι αριθμοί είναι μικροί. Kaplan-Meier καμπύλες έδειξαν τα αποτελέσματα της θεραπείας παρατηρήθηκαν "σχεδόν αμέσως και διευρύνθηκε με την πάροδο του χρόνου», παρατήρησε. Στο τέλος των 5 ετών, η απόλυτη διαφορά ήταν το 1% της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ του ενεργού θεραπεία και εικονικό φάρμακο ομάδες.

Τα αποτελέσματα ήταν συνεπείς σε όλη υποομάδες, που δεν έχουν σημαντικές ετερογένεια, είπε. Ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ασθενών, τα άτομα με υπέρταση, οι καπνιστές, και εκείνων με Framingham κινδύνου αποτελέσματα άνω των 10, είχε μια "ουσιαστική και ατομικές παροχές" που συνδέονται με τη θεραπεία, Δρ Glynn είπε. Αυτοί που κατά την αρχική της CRP μεγαλύτερη από 5 mg / L, επίσης, είχαν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και είχε σημαντικό όφελος, παρατήρησε. LDL-χοληστερόλης παρουσίασαν μικρή συσχέτιση με κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα άτομα με χαμηλό λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλης είχαν αυξημένο κίνδυνο, και rosuvastatin θεραπείας ήταν επωφελής για την υποομάδα αυτή. Συνολική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 20% από τη θεραπεία.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ομάδων, συμπεριλαμβανομένων μυϊκή αδυναμία ή μυοπάθεια, Δρ Glynn είπε. Σημαντικά περισσότερο τους ασθενείς σε rosuvastatin να αναπτύξουν Πρωτοεμφανιζόμενο διαβήτη, αλλά είχαν ένα σημαντικά μειωμένο ποσοστό των θανάτων από καρκίνο? Η Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είχε υψηλότερα επίπεδα μετά τη θεραπεία σε διάστημα 24 μηνών, αλλά υπήρχε ένα σημαντικό όφελος για ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR) σε 12 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου