Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ και τη δέσμευση για αναθεώρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών, εντός του προσεχούς έτους, χαιρετίστηκαν από την αντιπολίτευση - με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, Τάσο Κουράκη, να τις χαρακτηρίζει και «αποστομωτικές» των αντιρρήσεων των κομμάτων. Ωστόσο, το άρθρο 9 του νομοσχεδίου που αφορά τις προσλήψεις των νοσηλευτών, καταψηφίστηκε ομόφωνα από αυτά, καθώς δίνει στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος αρμοδιότητα να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαρκή επιμόρφωση και μετεκπαίδευσή τους.
Το άρθρο 5 που αφορά την πρόσληψη 2000 νοσοκομειακών ιατρών, καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που έκριναν πως η κυβερνητική δέσμευση περί πρόσληψης 2000 νέων ιατρών, δεν εκφράζεται ρητά στο νομοσχέδιο το οποίο εξακολουθεί να μιλά για «προγραμματισμό πρόσληψης εντός του πρώτου εξαμήνου». Ακόμα περισσότερο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υπογράμμισε πως τα κονδύλια για την οικονομική κάλυψη των προσλήψεων αυτών δεν έχουν καταγραφεί στον Προϋπολογισμό.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και οι πιστώσεις υπάρχουν - και σας παραπέμπω στις χτεσινές δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά, ότι σε δυο τομείς, στην παιδεία και στην υγεία, θα έχουμε προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη και ότι οι αντίστοιχες πιστώσεις έχουν εξασφαλιστεί» απάντησε ο υπουργός Υγείας.
Το επίμαχο άρθρο 4 για την μετάβαση στο πολυδιευθυντικό σύστημα, καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, όπως επίσης και από το ΚΚΕ (το οποίο διευκρίνισε πως θα το υπερψήφιζε σε περίπτωση που παρατίθετο, όπως ήταν στην αρχική συλλογική σύμβαση εργασίας του Δεκεμβρίου) - ενώ για τον ίδιο λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και τάχθηκε με έμφαση υπέρ του «πολυδιευθυντικού», ψήφισε «παρόν».
Το άρθρο 1 που προβλέπει εφημερίες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και αποφυγή των ελαστικών ωραρίων, καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ - ο μεν ΛΑΟΣ θεωρώντας πως οι κείμενες διατάξεις επιτρέπουν σε έναν ιατρό να δηλώνει πως επιθυμεί να εργαστεί μόνον 48 ώρες την εβδομάδα, το δε ΚΚΕ υποστηρίζοντας πως η Οδηγία της Ε.Ε. και η εισαγωγή των επικουρικών ιατρών που συνεχώς συζητείται, οδηγεί τελικώς σε ελαστικοποίηση των ωραρίων. Το ΚΚΕ, καταψήφισε και το άρθρο 2 που αφορά το επίσημο ωράριο των πανεπιστημιακών ιατρών.
Το άρθρο 3 που αφορά την φορολόγηση των αποζημιώσεων των εφημεριών, καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρόν», όπως «παρόν» δήλωσε και στο άρθρο 6 που αφορούσε την καθαυτό μισθοδοσία τους, την οποία υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισε ο ΛΑΟΣ.
Τέλος, το άρθρο 8, το οποίο προβλέπει νέα διαπραγμάτευση και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών εντός του 2010, υπερψηφίστηκε ομόφωνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συνέχεια????
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 17.15΄ λύεται η συνεδρίαση για ημέρα Τρίτη 3 Μαρτίου 2009 και ώρα 18.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος
α) κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων και
β) νομοθετική εργασία σύμφωνα με την ημερησία διάταξη που θα διανεμηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου