Μπροσούρα με Οδηγίες για την Υλοποίησητου Νόμου 3754/2009

Από το site του Προέδρου της Ε.Ι.Ν.Α.Π. - Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. κ. Τσούκαλου

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3754/2009

Συνάδελφοι,

Η καθαρότητα του Νόμου (απουσία Υπουργικών Αποφάσεων) και η αποκέντρωση των διαδικασιών σε επίπεδο νοσοκομείου τον καθιστά άμεσα εφαρμόσιμο. Χρειάζεται να γίνει πρώτα κτήμα δικό μας και, εν συνεχεία, να ευαισθητοποιήσουμε και ενεργοποιήσουμε τις Διοικήσεις και τις υπηρεσίες των νοσοκομείων μας.

Το περιεχόμενο του Νόμου αδρά χωρίζεται σε 2 κομμάτια, το θεσμικό και το αυστηρά οικονομικό.

Το οικονομικό:

  1. Η ενεργός εφημερία των καθημερινών θα υπολογίζεται για 17 αντί για 16 ώρες (άρθρο 2).
  2. Οι αποζημιώσεις όλων των εφημεριών θα φορολογούνται με τον ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%, ενώ μέχρι τώρα οι 2 πρώτες εφημερίες κάθε είδους φορολογούνται με το εισόδημα (άρθρο3). Το 50% του επιδόματος εφημερίας των συντονιστών Διευθυντών ή μοναδικών Δ/ντών τμημάτων Α΄ ζώνης φορολογείται με ειδικό φορ. συντελεστή 20%.
  3. Το επίδομα βιβλιοθήκης είναι αφορολόγητο (άρθρο 3).
  4. Οι αυξήσεις των τακτικών αποδοχών αναφέρονται στο άρθρο 6.
  5. Όσοι συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά μέχρι 31/12/09, από 11/03/09 τους απονέμονται οι αποδοχές του επόμενου βαθμού και αποκλείονται της αξιολόγησης (άρθρο 4, παράγραφος Ι).

Το οικονομικό μέρος της Σύμβασης ενεργοποιείται αμέσως μετά την έκδοση-δημοσίευση της εισοδηματικής πολιτικής (όπως συμβαίνει κάθε χρόνο), αλλά ανατρέχει από 01/01/09 οπότε θα υπολογιστούν και θα καταβληθούν αναδρομικά.

Το θεσμικό:

  1. Το επίσημο πρωινό ωράριο γίνεται 7 ώρες και μετά από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον ιατρό ρεπό (άρθρο 2). Ισχύει άμεσα από 11/03/09.
  2. Ανάλυση του άρθρου 4.
  • Όσοι Επιμελητές Β΄ πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου δύνανται να αιτήσουν την αξιολόγησή τους στο βαθμό του Επιμελητή Α΄ στην πρώτη διαδικασία εφαρμογής του νόμου. Εκ των Επιμελητών Α΄ και οι Αναπληρωτές Δ/ντές που πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις ανέλιξης στο βαθμό του Διευθυντού, έχουν δικαίωμα να αιτήσουν αξιολόγηση την πρώτη φορά και σε ποσοστό 25% κατά σειρά αρχαιότητας στο βαθμό του Επιμελητή Α΄ κατά ειδικότητα ανά νοσοκομείο.
    Οι υπόλοιποι με την ίδια σειρά και το ίδιο ποσοστό στα 3 επόμενα 6μηνα.
    Σημειώνουμε ότι δεν απαιτείται έκδοση ΦΕΚ για τη συγκρότηση των συμβουλίων κρίσεων και των συμβουλίων αξιολόγησης. Η σύνθεσή τους είναι θεσμική, προβλέπεται απολύτως από τον παρόντα νόμο, και η ύπαρξη και λειτουργία τους είναι άμεση.
    Μεταβατική διάταξη (άρθρο 7)
    Οι θέσεις των ιατρών ΕΣΥ που υπηρετούν την 11/3/09, την πρώτη 5ετή θητεία τους, δεν προκηρύσσονται σε ανοιχτή προκήρυξη, αλλά οι κατέχοντες τις θέσεις με τη συμπλήρωση της θητείας τους αξιολογούνται ατομικά από το αρμόδιο συμβούλιο του παρόντος νόμου.
    Συνάδελφοι, κατόπιν αυτών είναι φανερή η ανάγκη συνεργασίας μας με τις υπηρεσίες και τις Διοικήσεις των νοσοκομείων για την άμεση εφαρμογή του νόμου.
  • Οι αξιολογήσεις των υπηρετούντων ιατρών γίνονται από τη Γενική Συνέλευση του αντίστοιχου κάθε φορά τομέα, από το βαθμό του αξιολογούμενου και άνω (πάντα γιατροί του ΕΣΥ), και η συνέλευση συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Διοικητή του νοσοκομείου. Συμμετέχουν και οι γιατροί των Κ.Υ. (παράγραφος Θ΄ εδάφιο γ).
    Η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης αρχίζει 1 μήνα αργότερα, από τη δημοσίευση (11/03/09) του παρόντος (παράγραφος Θ΄ εδάφιο γ).
  • Οι προκηρυγμένες μέχρι 11/03/09 θέσεις ολοκληρώνουν τη διαδικασία κρίσης στο βαθμό που προκηρύχτηκαν. Οι κρίσεις ολοκληρώνονται μέχρι 11/06/09 από τα παλιά ΣΚΕΙΟΠΝΙ και μετά την ημερομηνία αυτή από τα νέα Συμβούλια του παρόντος νόμου (παράγραφος Γ΄).
  • Από 11/03/09 κάθε κενή ή κενούμενη θέση προκηρύσσεται από το νοσοκομείο στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄. Η Διοίκηση του νοσοκομείου δύναται ένα ποσοστό των κενούμενων και όχι των κενών θέσεων, έως 20%, να το προκηρύξει στο βαθμό των αποχωρούντων (παράγραφος Β΄).
  • Οι βαθμοί των ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. είναι: Επιμελητής Β΄, Επιμελητής Α΄ και Διευθυντής (παράγραφος Δ΄).
  • Από 11/03/09 δεν απονέμεται ο τίτλος του Αναπληρωτή Διευθυντή (παράγραφος ΣΤ΄).
  • Οι οργανικές κατά βαθμό θέσεις των Οργανισμών των νοσοκομείων γίνονται πλέον, από 11/03/09, οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. Οι υπηρετούντες διατηρούν το βαθμό τους.

Αθήνα, Μάρτιος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου