Βουλή - Ολομέλεια - Νομοσχέδιο για την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ

Σε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την απασχόληση των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και έργων, όσον αφορά στο θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός που οδήγησε τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής υποστήριξε πως το νομοσχέδιο, μετά από τις συνεχείς αλλαγές και τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των ιατρών, στερείται οικονομικής εκτίμησης εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.Ο Γιάννης Μαγκριώτης εκτίμησε πως ο Δ. Αβραμόπουλος υπέγραψε μία σύμβαση, ελπίζοντας πως θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και όντας βέβαιος πως αυτά που υπέγραφε δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση. «Τώρα εισπράττει τα επίχειρα των αντιφάσεων στην πολιτική της ΝΔ» παρατήρησε ο βουλευτής.

Για «Κωλέττικα τερτίπια» κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως υποστηρίζει την υπερψήφιση μίας συλλογικής σύμβασης, η οποία στο ζήτημα του «πολυδιευθυντικού συστήματος» διοίκησης των νοσοκομείων είναι σχεδόν ταυτόσημη με την προτεινόμενη, ενώ όσον αφορά στην οικονομική εκτίμηση του νομοσχεδίου, επεσήμανε πως «οι καινούργιες τροποποιήσεις δεν έχουν καμία καινούργια οικονομική επιβάρυνση.»

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χαρ. Χαραλάμπους, τόνισε πως «τα δύο κόμματα απέφυγαν σκόπιμα να τοποθετηθούν πάνω στην ουσία του νομοσχεδίου και των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, αν και συναινούν στην επιλογή των διευθυντών των νοσοκομείων μέσα από ένα κομματικό συμβούλιο κρίσεων.

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε πως στηρίζει την Κοινοτική Οδηγία «που ουσιαστικά διευθετεί το χρόνο των σαράντα οκτώ και πενήντα έξι ωρών μέσα σε ένα χρόνο».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης επεσήμανε την αναγκαιότητα αναβάθμισης της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης των ιατρών, θεωρώντας επίσης παράνομη και την προβλεπόμενη υπερωριακή απασχόλησής τους, έστω και με αντισταθμιστικά οφέλη.

Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αθ. Λεβέντης, υποστήριξε πως «με την μακροχρόνια αναμονή των γιατρών για να πάρουν ειδικότητα, κινδυνεύουμε να περιπέσουμε να δέχονται να δουλεύουν άμισθοι οι γιατροί, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο χρόνος της ειδικότητας».

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου