Αλκοόλ υπέρ εγκεφαλικού!

Τα άτομα που περιστασιακά πίνουν ακατάσχετες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν αυξημένο μακροχρόνιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη και αν δεν πίνουν τακτικά μεγάλες ποσότητες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Ελσίνκι με επικεφαλής την Δρ Λάουρα Σαντελλ γνωρίζουν ήδη ότι ενώ η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, η τακτική κατάχρηση αλκοόλ όμως έχει την αντίθετη επίδραση. Η σχέση όμως μεταξύ σποραδικής κατάχρησης και κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είναι ξεκάθαρη.

Στην έρευνα τους οι Φινλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 15.965 ενήλικες που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 10 χρόνια, εκείνοι που δήλωσαν ότι μερικές φορές έκαναν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ ήταν πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξαρτήτως του γενικού προτύπου κατανάλωσης αλκοόλ.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ήταν 25 με 64 ετών και στην αρχή της μελέτης είχαν δώσει πληροφορίες για το πόσο συχνά ή πόσο πολύ έπιναν συνήθως. Η κατάχρηση ορίστηκε ως σχεδόν 30 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και 17 περίπου για τις γυναίκες.
Το επεισόδιο ακατάσχετης κατανάλωσης ποτού ορίστηκε ως έξι ή περισσότερα ποτά σε μια περίπτωση για τους άνδρες και σε τέσσερα ή περισσότερα για τις γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας οι συμμετέχοντες υπέστησαν συνολικά 249 εγκεφαλικά επεισόδια. Συνολικά, αυτοί που έπιναν ακατάσχετα είχαν αυξημένο κίνδυνο, ανεξαρτήτως αν γενικά έκαναν κατάχρηση και του αριθμού των άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η μεγάλη ηλικία, το κάπνισμα και η υπέρταση.

Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ σχετίστηκε με 39% υψηλότερο κίνδυνο οποιουδήποτε τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παλαιότερη μελέτη είχε σχετίσει την ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο μοιραίου καρδιακού νοσήματος, ανεξαρτήτως της μέσης ατομικής κατανάλωσης αλκοόλ. Από την παρούσα μελέτη διαπιστώνεται ότι υπάρχει ομοίως αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο γιατί η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά οι μεγάλες δόσεις αλκοόλ είναι γνωστό ότι έχουν μεσοπρόθεσμες καρδιαγγειακές επιπτώσεις. Αυτό περιλαμβάνει και τις εξάρσεις της αρτηριακής πίεσης, τους θρόμβους και τις διαταραχές του καρδιακού παλμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου