Μη αναμενόμενο αίτιο οξείας νεφρικής ανεπάρκειας σε 85χρονη γυναίκα

Η οξεία μεταλοιμώδης σπειραματονεφρίτιδα (APIGN) διαγνώσκεται συνήθως σε νέους ανθρώπους, ενώ στους πιο ηλικιωμένους οι ταχέως εξελισσόμενες μορφές αποτελούν τα πιο σημαντικά είδη σπειραματκής ασθένειας που προκαλεί οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Αναφέρθηκε η περίπτωση μιας 85χρονης ασθενούς που εκδήλωσε οξεία νεφρική ανεπάρκεια οφειλόμενη σε APIGN. Η 85χρονη γυναίκα, με ιστορικό υπέρτασης και εγκεφαλαγγειακής ασθένειας, εισήχθη για νοσηλεία όταν εκδήλωσε διάρροια και συγκοπική κρίση, σχετιζόμενη με κολπική μαρμαρυγή.

Ανακαλύφθηκε ότι έπασχε από πνευμονία του κάτω αριστερού λοβού. Ο κρεατινίνη ορού ήταν σε επίπεδα 2 mg/dL. Χορηγήθηκαν υγρά, χωρίς να παρατηρηθεί βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας, αλλά υπερφόρτωση με όγκο. Μέσα σε λίγες ημέρες, η κρεατινίνη ορού έφτασε σε επίπεδα 5,4 mg/dL με μείωση της εκροής ούρων, παρά τη χορήγηση διουρητικών. Η ασθενής εκδήλωσε αιματουρία και πορφύρα στα κάτω άκρα. Τα επίπεδα IgA ορού ήταν υψηλά και τα ιζήματα ούρων παρουσίασαν υψηλές συγκεντρώσεις. Χορηγήθηκε μεθυλπρεδνισολόνη, σε δοσολογία 125 mg για τρεις ημέρες, ακολουθούμενη από χορήγηση πρεδνισολόνης σε δοσολογία 50 mg ημερησίως. Η κατάσταση της ασθενούς βελτιώθηκε σταδιακά και η κρεατινίνη ορού μειώθηκε στα επίπεδα του 1,9 mg/dL.
Η νεφρική βιοψίας έδειξε την ύπαρξη APIGN.Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας εκδηλώθηκαν τρεις σημαντικές επιπλοκές: αιμοδυναμική αστάθεια οφειλόμενη σε κολπική μαρμαρυγή, κολίτιδα κλωστηριδίου difficile και λοιμώξεις του ουρητικού συστήματος οφειλόμενες σε εντερόκοκκο faecalis και κάντιντα tropicans, όλες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Η APIGN θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως πιθανό αίτιο πρόκλησης οξείας νεφρικής ανεπάρκειας σε ηλικιωμένους ασθενείς που παρουσιάζουν πολλές συννοσηρότητες.


ΠΗΓΗ: G Ital Nefrol. 2008 Nov-Dec;25(6):735-8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου