ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 5-11-08

Συνάδελφοι,

Το Γενικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η αγωνιστικότητα των Ενώσεων της δυναμικής των Γενικών Συνελεύσεων των νοσοκομείων και η ενότητα του συνόλου των νοσοκομειακών γιατρών, επέβαλε λύσεις που ξεπερνούν την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης μέσα, μάλιστα, σ’ αυτή τη συγκυρία, και δημιουργεί προϋποθέσεις για μια αέναη δυνατότητα βελτιώσεων των εργασιακών μας σχέσεων που θεμελιώνει η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είναι μια ΝΙΚΗ και αυτό είναι η ηθική ανταμοιβή του Σώματος.

Το αίσθημα ευθύνης των νοσοκομειακών γιατρών έναντι της Δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού συνόλου, μας οδηγεί στην υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που μας προτάθηκε.

Το Γενικό Συμβούλιο εκτιμά ως θετική την τελευταία πρόταση του υπουργείου Υγείας με την κατ’ αρχήν αποδοχή της λογικής των προτάσεων της ΟΕΝΓΕ περί ενσωμάτωσης των προτεινόμενων αυξήσεων στο Β.Μ. (το ποσό αυτό βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πρόταση της ΟΕΝΓΕ), που περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης για το νέο Ε.Ι. Μισθολόγιο με πέρας τη χρονική διάρκεια της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το τελικό περιεχόμενο της πρότασης που υιοθετείται είναι:

1. Όχι κυκλικά και ελαστικά ωράρια, όχι ελαστικές σχέσεις εργασίας (π.χ. επικουρικοί γιατροί), όχι εντατικοποίηση της δουλειάς μας.

2. Το πρωινό συνεχές 8ωρο εργασίας γίνεται 7ωρο και χορηγείται ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία.

3. Προσλήψεις 4.500 νέων γιατρών πέρα των σήμερα υπηρετούντων στα επόμενα 2 χρόνια (1.200 ειδικευόμενοι, 3.300 επιμελητές Β΄ σε οργανικές θέσεις). Εντός του 2009 θα γίνουν 2000 προσλήψεις ώστε το β΄ εξάμηνο της Σύμβασης να μην χρειάζεται οι γιατροί να κάνουν περισσότερες από 7-8 ενεργείς εφημερίες το μήνα. Ο καθορισμός των αναγκών των προσλήψεων θα γίνεται από κοινή επιτροπή του υπ. Υγείας και της ΟΕΝΓΕ, ώστε να στοχεύουν υποστελεχώμενα τμήματα.

4. Αναδιάρθρωση της Ιατρικής υπηρεσίας στη βάση οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών από τον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β΄ (πύλη εισόδου) μέχρι τον καταληκτικό βαθμό του Διευθυντή σε πολυδιευθυντικό σύστημα. Ο τίτλος του Αν. Διευθυντή σταδιακά θα καταργηθεί. Τα Συμβούλια κρίσεων (προσλήψεις) και αξιολογήσεων (εξέλιξης) θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

5. Το επίδομα βιβλιοθήκης θα είναι αφορολόγητο.

6. Οι πρώτες και μέχρι 4 εφημερίες για τους ειδικευμένους και μέχρι 6 για τους ειδικευόμενους, σε εθελοντική βάση, φορολογούνται με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%. Οι πέρα αυτών είναι αφορολόγητες. Ανάλογη αντιμετώπιση του επιδόματος εφημέρευσης των Δ/ντών Α΄ Ζώνης.

7. Αυξάνεται ο βασικός μισθός κατά:

Ειδικευόμενος 210€ + 50€ στο Νοσοκ. Επίδομα.
Επιμελητής Β΄ 300€
Επιμελητής Α΄ 360€
Διευθυντής 420€

Αντίστοιχα αυξάνεται και το χρονοεπίδομα. Αυτά αυξάνουν αναλογικά το ωρομίσθιο των εφημεριών και τη σύνταξη και παρακολουθούν τα δώρα Χριστουγένων και Πάσχα καθώς και το επίδομα Αδείας. Οι αυξήσεις αυτές υπολογίζονται από 01/01/09.
Μετά από συζήτηση εντός αυστηρά των χρονικών ορίων διάρκειας της σύμβασης, εφαρμόζεται Νέο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο που η πρώτη φάση ξεκινάει με την αποδοχή και υπογραφή της και που στο καταληκτικό επίπεδο θα προσαρμόζεται στις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ. Εντός 3ετίας προσέγγιση του τρόπου υπολογισμού του ωρομισθίου των δημοσίων υπαλλήλων.

8. Κατάργηση της απαγορευτικής οροφής των αποδοχών Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσίας για τις αθροιστικές αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ.
Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι ετήσια.

Καλούμε τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και τους νοσοκομειακούς γιατρούς για την κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης μέχρι 30/11/08 και απαιτούμε να είναι έτοιμο και συμφωνημένο το κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης που θα πρέπει να κυρωθεί με νόμο στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου, ώστε η έναρξη της Συλλογικής Σύμβασης να καταστεί δυνατή την 01/01/09.

Συνάδελφοι,

Ανεξάρτητα από τη Συλλογική Σύμβαση συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

• Τη γενναία αύξηση των Δημοσίων δαπανών για την υγεία.
• Την οργάνωση της Προτωβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Την επικαιροποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων και την εφαρμογή τους.
• Τον εξοπλισμό των νοσοκομείων με σύγχρονη βιοϊατρική τεχνολογία.
• Το σταμάτημα της εμπορευματοποίησης στην υγεία. Και τέλος,
• Διεκδικούμε το αυτονόητο: την ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου