Το ipratropium σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα της ΧΑΠ

Σε ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) η χρήση ipratropium μπορεί να αυξήσει την από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή θνησιμότητα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine.

Ο Δρ Τοντ Λι από το Νοσοκομείο Hines του Ιλλινόις μελέτησε στοιχεία από τυχαιοποιημένες μελέτες που έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των φαρμάκων κατά της ΧΑΠ. Συγκεκριμένα, συμπεριέλαβε Αμερικανούς βετεράνους πολέμου που είχαν κάνει χρήση των υπηρεσιών υγείας την περίοδο Οκτωβρίου 1999 - Σεπτεμβρίου 2004.

Η ελεγχόμενη έρευνα συμπεριέλαβε τελικά 32.130 πάσχοντες από ΧΑΠ που είχαν αποβιώσει κατά την διάρκεια της ιατρικής παρακολούθησης τους και 320.501 που δεν είχαν αποβιώσει.
Η θεραπεία με τον αντιχολινεργικο βρογχοδιαστολέα ipratropium στους προηγούμενους έξι μήνες αύξανε κατά 11% την θνησιμότητα από κάθε αίτιο, ενώ η χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών κατά 20%. Αυξανόταν επίσης η τάση προς αυξημένη θνησιμότητα με θεοφυλλίνη και μειωνόταν με τους μακράς δράσης β-αγωνιστές.

Όμοιες επιδράσεις καταγράφηκαν όταν εξετάστηκε η επίπτωση στον καρδιαγγειακό θάνατο. Η χρήση ipratropium συσχετίστηκε με 34% αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου, ενώ τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή μείωναν τον κίνδυνο κατά 20%.

Η μελέτη παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι υπάρχει πιθανή αρνητική επίδραση που σχετίζεται με την φαρμακευτική αγωγή της ΧΑΠ. Αν και το ipratropium μοιάζει να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, η επίδραση μπορεί να μειωθεί ή να εξαλειφθεί όταν χρησιμοποιούνται και εισπνεόμενα στεροειδή ταυτόχρονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου