Από χρόνια συνυπάρχοντα νοσήματα πάσχουν οι ασθενείς με ΧΑΠ

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστική νόσο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή πάθηση, διαβήτη και υπέρταση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.

Μάλιστα οι περισσότεροι από τους μισούς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν τουλάχιστον μια εκ των αναφερομένων παθήσεων.

Ο Δρ Ντέιβιντ Μαννινο και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι θέλησαν να καθορίσουν τις επιδράσεις των συνυπαρχόντων νοσημάτων στο αποτέλεσμα και ανέλυσαν στοιχεία φια πάνω από 20.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Cardiovascular Health Study and the Atherosclerosis Risk in Communities.

Με βάση τα στοιχεία πνευμονικής λειτουργικότητας, μόνο το ένα τρίτο των ατόμων (37%) θεωρήθηκαν φυσιολογικά. Το 27% των ασθενών είχαν ΧΑΠ με FEV1/FVC <0,70.>
Η συνυπάρχουσα νοσηρότητα σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θνησιμότητας που ήταν χειρότερος σε άτομα με εξασθενημένη πνευμονική λειτουργία. Ο κίνδυνος θανάτου εντός πέντε ετών ήταν 20πλασιος μεταξύ των ατόμων με σταδίου 3 ή 4 ΧΑΠ και τα τρία συνυπάρχοντα νοσήματα, συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου