Με το προ εγκυμοσύνης σωματικό βάρος σχετίζεται ο διαβήτης κύησης

Οι γυναίκες που σκοπεύουν να κυοφορήσουν μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη κύησης, δια της μη αύξησης του σωματικού τους βάρους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Η Δρ Μονικ Χέντερσον από την Ιατρική Ομάδα Kaiser Permanente της Καλιφόρνια εξηγεί ότι οι γυναίκες που πήραν από 2.267 μέχρι και 9.979 γραμμάρια ανά έτος κατά τη διάρκεια των πέντε ετών πριν την κύηση είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη κύησης.
Ο διαβήτης κύησης, που χαρακτηρίζεται από αντίσταση γλυκόζης που εκδηλώνεται ή διαπιστώνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να απαιτεί καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης και σχετίζεται με εμβρυϊκές επιπλοκές. Η κατάσταση συνήθως επιλύεται μετά την γέννα.
Η Δρ Χέντερσον και οι συνεργάτες της κατέγραψαν τις αλλαγές στο σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των πέντε ετών πριν την εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία από μια μεγάλη πολυεθνική ομάδα γυναικών που είχαν λάβει μέρος σε προπληρωμένο πρόγραμμα υγείας στην βόρεια Καλιφόρνια.
Από την ομάδα αυτή, οι ερευνητές εντόπισαν 251 γυναίκες που είχαν εκδηλώσει διαβήτη κύησης και 204 που δεν είχαν και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Όλες γέννησαν υγιές νεογνό την περίοδο 1996-1998.
Οι επιστήμονες συνέκριναν πως η αλλαγή βάρους εν αντιθέσει με τη διατήρηση σταθερού βάρους (συν ή πλην ένα κιλό) τροποποιούσε τον κίνδυνο μετά από συνυπολογισμό παραγόντων που σχετίζονται με την εκδήλωση διαβήτη κύησης, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, ο αριθμός των προηγούμενων τοκετών και το υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος.
Η σχέση μεταξύ αύξησης βάρους και διαβήτη κύησης ήταν ισχυρότερος μεταξύ των γυναικών που δεν ήταν αρχικά παχύσαρκες ή υπέρβαρες.
Όπως σημειώνεται, οι γυναίκες που είχαν πάρει από 2,3 μέχρι και 10 κιλά ανά έτος είχαν διπλάσια αύξηση κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη κύησης συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν σταθερό βάρος. Η αύξηση 1,1 μέχρι 2,2 κιλών ανά έτος συσχετίστηκε με μικρή αύξηση του κινδύνου, ενώ η απώλεια 1,1 έως 12,2 κιλών ανά έτος δεν τροποποιούσε σημαντικά τον κίνδυνο.
Από τα στοιχεία αυτά είναι φανερό ότι η αύξηση του σωματικού βάρους εντός πέντε ετών πριν την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, αν και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες προς επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου