Αύξηση του αριθμού εμφραγμάτων σε νεαρή ηλικία

Αύξηση του αριθμού εμφραγμάτων σε νεαρή ηλικία στην Ελλάδα επιβεβαιώνει νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποία ανακοινώθηκαν σε συνέδριο καρδιολογίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Σύμφωνα με μελέτη, γνωστή ως μελέτη "Ήλιος", κάθε χρόνο 20000 χιλιάδες Έλληνες παθαίνουν ένα έμφραγμα μυοκαρδίου. Το 1/5 από αυτούς, δηλαδή 4000 Έλληνες, που έχουν υποστεί εμφράγματα, είναι κάτω από την ηλικία των 50 ετών.

Ο κ. Ανδρικόπουλος, επιμελητής καρδιολογίας στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" τονίζει ότι "το ποσοστό σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια έχει αυξηθεί μάλιστα το 93% αυτών που θα υποστούν ένα έμφραγμα σύμφωνα με τη μελέτη "Ήλιος" είναι καπνιστές".


Οι Έλληνες καρδιολόγοι διαμαρτύρονται ότι η χώρα μας καθυστερεί να εφαρμόσει την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, δηλαδή ότι ισχύει ήδη στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ιταλία από την διακοπή του καπνίσματος μειώθηκαν οι πωλήσεις καπνού κατά 5,5% ενώ τα εμφράγματα κατά 12%. Γεγονός που δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό το μέτρο, αν και όταν εφαρμοστεί και στην χώρα μας, δεν θα ωφελήσει μόνο τους καπνιστές αλλά και τους μη καπνιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου