Σταθερός δια βίου ο αριθμός των λιποκυττάρων

Καμιά δίαιτα δεν μπορεί να αλλάξει τον αριθμό των κυττάρων που αποθηκεύεται το λίπος στο ανθρώπινο σώμα, δείχνει σουηδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα εξηγούν ότι ο αριθμός καθορίζεται περίπου κατά τη διάρκεια της εφηβείας και παραμένει ίδιος, ανεξαρτήτως από την εκδήλωση παχυσαρκίας μετέπειτα.

Η αυξητική τάση της παχυσαρκίας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών ομάδων στο λιποκύτταρο, το κύτταρο που δημιουργεί το μέγεθος της κοιλιάς και της μέσης.
Όταν το άτομο παχαίνει, τα λιποκύτταρα στην πραγματικότητα μεγαλώνουν σε μέγεθος, αλλά οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν με βεβαιότητα αν όντως συνέβαινε μόνο αυτό ή αν ο αριθμός των λιποκυττάρων αυξανόταν ή μειωνόταν.

Οι Σουηδοί ειδικοί μελέτησαν πρώτα αρκετές εκατοντάδες παιδιά, εφήβους και ενήλικες διαφόρων ηλικιών και διαπίστωσαν ότι ενώ ο αριθμός των λιποκυττάρων αυξάνεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, και μέχρι να φτάσει ο άνθρωπος στην ενηλικίωση, αλλά μετά παραμένει σταθερός.

Στη συνέχεια μελέτησαν την πιθανότητα ο αριθμός των λιποκυττάρων να αλλάζει σε ακραίες συνθήκες παίρνοντας δείγματα λίπους από ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε ριζική απώλεια βάρους.

Ορισμένοι ασθενείς επρόκειτο να υποβληθούν σε «γαστρική επίδεση» μια χειρουργική διαδικασία σχεδιασμένη να βοηθά τα εξαιρετικά παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος μειώνοντας το μέγεθος του στομάχου.
Μόλις ολοκληρώθηκε η απώλεια βάρους, ελήφθησαν εκ νέου δείγματα λίπους για να δουν αν ο συνολικός αριθμός των λιποκυττάρων είχε μειωθεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο των λιποκυττάρων έχει μείνει ίδιο και αυτό επιβεβαιώνει τα κακά νέα για όλους όσους κάνουν δίαιτα. Η παραπάνω παρατήρηση αιτιολογεί γιατί είναι δύσκολη η απώλεια βάρους και η μη επαναπρόσληψη τους. Τα λιποκύτταρα δεν μειώνονται, αλλά παραμένουν αμετάβλητα.

Θα ήταν ενδιαφέρον αν οι επιστήμονες μπορούσαν αν βρουν τρόπο να χάνουμε βάρος χειραγωγώντας τον αριθμό των λιποκυττάρων, αλλά επί του παρόντος προτεραιότητα διερεύνησης έχουν άλλα στοιχεία, όπως η διατροφή και η σωματική άσκηση.
Το ουσιαστικό όφελος πάντως από την σουηδική έρευνα είναι ότι δίνει απτές αποδείξεις για την χρήση των λιποκυττάρων σε μελλοντικές έρευνες για την παχυσαρκία και τα αίτια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου