Η ινδική κάνναβη για έμφραγμα…

Η κατάχρηση ινδικής κάνναβης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του αίματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry.
Ο Δρ Ζαν Λουντ Καντετ από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ουσιών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ εξηγεί ότι το παραπάνω συμπέρασμα επισημαίνει ένα ακόμη παράδειγμα της μακροχρόνιας αρνητικής επίδρασης της χρήσης ινδικής κάνναβης. Αλλά οι υπέρμαχοι της ινδικής κάνναβης εκφράζουν την δυσπιστία τους για τα ευρήματα της έρευνας.
Πολλές παλαιότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις επιδράσεις της ινδικής κάνναβης στον εγκέφαλο. Η ομάδα όμως του Δρ Καντετ μελέτησε άλλα σημεία του σώματος, μετρώντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης της απολιποπρωτεΐνης C-III στο αίμα σε 18 μακροχρονίους χρήστες ινδικής κάνναβης και 24 άλλα άτομα που δεν έκανα χρήση της ουσίας.
Τα άτομα με μείζονα ιατρικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, εξάρτηση από το αλκοόλ και άλλη κατάχρηση ουσιών όπως κοκαΐνη ή ηρωίνη εξαιρέθηκαν από την παρούσα έρευνα.
Τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης C-III διαπιστώθηκε ότι ήταν 30% υψηλότερα στους χρήστες ινδικής κάνναβης συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Αυτή η πρωτεΐνη εμπλέκεται στον μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων, και τα υψηλά επίπεδα της προκαλούν και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων με τη σειρά τους συντελούν στην σκλήρυνση των αρτηριών ή την πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος και καρδιακής νόσου.
Η μελέτη δεν διερεύνησε κατά πόσο η κατάχρηση ινδικής κάνναβης τελικά προκαλούσε καρδιακή νόσο στους χρήστες.
Η χρόνια χρήση ινδικής κάνναβης δεν κάνει απλά τα άτομα να αισθάνονται ευφορία, αλλά προκαλεί μακροχρόνιες παρενέργειες και σε καμιά περίπτωση δεν είναι καλή.
Οι χρήστες ινδικής κάνναβης στο δείγμα κάπνιζαν 78-350 τσιγάρα ινδικής κάνναβης την εβδομάδα, σύμφωνα με τις αυτό-αναφορές τους.
Το ενεργό συστατικό της ινδικής κάνναβης, THC, φαίνεται να υπερδιεγείρει τους υποδοχείς της ινδικής κάνναβης στο ήπαρ, συντελώντας σε υπερπαραγωγή της πρωτεΐνης.
Τα υψηλότερα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης C-III στον οργανισμό των χρηστών μπορεί να συντελέσουν σε μελλοντικές καρδιακές ανωμαλίες, προβλήματα αιματικής κυκλοφορίας, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου