Δυσοίωνο σημάδι η νεφρική βλάβη μετά από έμφραγμα

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα συχνά εκδηλώνουν νεφρική βλάβη και αυτή η επιπλοκή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια οι νεφροί δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να φιλτράρουν τα απορρίμματα του οργανισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επιβλαβείς ουσίες να συσσωρεύονται στο αίμα και να επιφέρουν βλάβες. Στους εμφραγματίες και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, η συχνότητα της οξείας νεφρικής βλάβης είναι υψηλή, κυμαινόμενη από 10 μέχρι 25%.
Στην έρευνα που έκαναν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ έλαβαν μέρος σχεδόν 147.000 ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, και διαπιστώθηκε ότι περίπου το 19% συνολικά εκδήλωσε οξεία νεφρική βλάβη, περιλαμβανομένου 7% με ήπια νεφρική βλάβη, ενός 7% με μέτρια νεφρική βλάβη και 5% με οξεία νεφρική βλάβη.
Τελικά προέκυψε ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ σοβαρότητας της νεφρικής βλάβης και της μακροχρόνιας θνησιμότητας σε όλα τα χρονικά σημεία της δεκαετίας που ακολούθησε του εμφράγματος.
Στα δέκα χρόνια, η ήπια νεφρική βλάβη συσχετίστηκε με 15% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, η μέτρια νεφρική βλάβη με 23% αυξημένο κίνδυνο και η σοβαρή νεφρική βλάβη με 33% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Λιγότερο από το 10% των ασθενών που είχαν υποστεί σοβαρή νεφρική βλάβη μετά το έμφραγμα ήταν εν ζωή στα δέκα χρόνια. Συγκριτικά, το 12%, 21% και 32% των ασθενών με μέτρια, ήπια και καμιά νεφρική βλάβη, αντίστοιχα, ήταν εν ζωή 10 χρόνια μετά.
Η μελέτη δείχνει ότι η οξεία νεφρική βλάβη σηματοδοτεί μακροχρόνιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ακόμα και οι ασθενείς με ήπια και μέτρια νεφρική βλάβη, που στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μικρής διάρκειας και αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά τη νοσηλεία που δεν καταδαπανάται με την πάροδο του χρόνου.
Δεδομένων των ευρημάτων, οι εμφραγματίες που εκδηλώνουν οξεία νεφρική βλάβη θα πρέπει να τίθενται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση για μήνες έως και χρόνια μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου