Συστάσεις FDA για CHAMPIX

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση προς τους υγειονομικούς σχετικά με τη χρήση σκευάσματος βαρενκιλίνης, το οποίο χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει συνδεθεί με την εμφάνιση σοβαρών νευροψυχιατρικών προβλημάτων, όπως μεταβολών στη συμπεριφορά, ψυχικών διαταραχών, κατάθλιψης, αυτοκτονικών τάσεων και αποπειρών αυτοκτονίας. Το φάρμακο ενδέχεται να προκαλέσει επιδείνωση ιατρικών προβλημάτων ή επανεμφάνισή τους.

Τα συμπτώματα ενδέχεται να παρουσιαστούν ακόμα και μετά την διακοπή της αγωγής.Οι άνθρωποι οι οποίοι επιχειρούν να διακόψουν το κάπνισμα αντιμετωπίζουν συχνά μεταπτώσεις στη διάθεσή τους, οξυθυμία και άλλες μεταβολές στη συμπεριφορά. Όμως, καθώς οι αναφορές προς τον FDA πληθαίνουν, γίνεται πιο εμφανές ότι τα συμπτώματα αυτά συνδέονται με τη χρήση του φαρμάκου. Παραδείγματος χάριν, μερικοί από τους ασθενείς που εμφάνισαν αυτά τα ψυχιατρικά συμπτώματα, δεν είχαν διακόψει πραγματικά το κάπνισμα.

Οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν την απόφαση για χρήση ή όχι του φαρμάκου στη βάση της σωστής ενημέρωσης. Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξη ή όχι ψυχιατρικών προβλημάτων των ασθενών, πριν συνταγογραφήσουν το φάρμακο και οι ασθενείς θα πρέπει να πληροφορούν επαρκώς το γιατρό τους.

Οι μελέτες που διεξήχθησαν πριν από την έγκριση του φαρμάκου δεν περιλάμβαναν ασθενείς με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η ασφάλεια λήψης του φαρμάκου από τέτοιους ασθενείς. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρονται άμεσα στο γιατρό οποιαδήποτε παρατηρούμενα συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται με τη χρήση του φαρμάκου.
Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν: άγχος, νευρικότητα, κατάθλιψη ιδιαίτερα έντονα ή ασυνήθιστα όνειρα και αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες.Οι ασθενείς θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν ότι η χρήση του φαρμάκου προκαλεί δευσχέρεια σε δραστηριότητες όπως η οδήγηση και ο χειρισμός μηχανημάτων.
Ο Οργανισμός συνεργάζεται με την παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου για τη δημιουργία ενός «Οδηγού Φαρμακευτικής Αγωγής», ο οποίος θα δίδεται, από το γιατρό, μαζί με τη χορηγούμενη συνταγή.

Μηχανισμός δράσης του φαρμάκου


1. Η νικοτίνη του τσιγάρου διεγείρει την ελευθέρωση της ντοπαμίνης - μια ουσία που παράγεται από τον οργανισμό και προκαλεί συναισθήματα ευφορίας.

2. Όταν ένας καπνιστής διακόπτει, η έλλειψη νικοτίνης μειώνει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, που προκαλεί τα συναισθήματα του πόθου και της απόσυρσης, κοινώς στερητικό σύνδρομο

3. Η Varenicline μπλοκάρει τους υποδοχείς νικοτίνης (που μειώνουν την εθιστική δύναμη του φαρμάκου) και προκαλεί τη μέτρια απελευθέρωση ντοπαμίνης για να ανακουφίσει το στερητικό σύνδρομο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου