Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος για τους ειδικευόμενους ιατρούς

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA) ζήτησε την άμεση έναρξη διαλόγου με τους επικεφαλής του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας για το θέμα των αμοιβών των ειδικευόμενων γιατρών.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση της κυβέρνησης, στις αρχές Απριλίου, σχετικά με της αυξήσεις στις αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίες βρίσκονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του πληθωρισμού. Η Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε εξοργισμένη από την άρνηση του σώματος που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των αμοιβών των ειδικευόμενων γιατρών, να προτείνει ικανοποιητικές αποζημιώσεις στους πρωτοετείς ειδικευόμενους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έχασαν το δικαίωμα να διαμένουν δωρεάν στο νοσοκομείο όπου εργάζονται, σύμφωνα με απόφαση που ισχύει από την αρχή του έτους.

Ο BMA εκτιμά ότι το δικαίωμα της δωρεάν διαμονής μπορεί να κοστολογηθεί στις 400 στερλίνες ανά μήνα και η περικοπή στις πραγματικές αμοιβές των ειδικευόμενων γιατρών στο 20%. Κατά το παρελθόν, η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει την ύπαρξη του δικαιώματος της δωρεάν διαμονής ως επιχείρημα κατά της αύξησης των αμοιβών των γιατρών.

Το ετήσιο συνέδριο των φοιτητών Ιατρικής, του BMA, το οποίο ολοκληρώθηκε προσφάτως, ψήφισε υπέρ μιας δημόσιας μορφής διαμαρτυρίας, στην περίπτωση που οι επικεφαλής του βρετανικού Ε.Σ.Υ. αποφασίσουν να μη συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις ή στην περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία με κοινή συναίνεση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει θλίψη και θυμό στους γιατρούς και κάλεσε τους επικεφαλής του βρετανικού Ε.Σ.Υ. να απαντήσουν άμεσα στο αίτημα για διάλογο. Σχολίασε ότι η διαμονή στο νοσοκομείο ήταν, κάποιες φορές, χαμηλής ποιότητας, ωστόσο αποτελούσε ένα από τα λίγα προνόμια των ειδικευόμενων γιατρών.

Η απόφαση για την κατάργηση του προνομίου αυτού αποφασίστηκε σε μια εποχή κατά την οποία τα χρέη από τα φοιτητικά δάνεια αυξάνονται και το εισόδημα των ειδικευόμενων γιατρών συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο.
«Οι γιατροί, σε όλα τα επίπεδα, αισθάνονται ολοένα πιο υποτιμημένοι, έπειτα από άλλη μια χρονιά αυξήσεων στις αμοιβές χαμηλότερων από τα επίπεδα του πληθωρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος απέστειλε, εκ μέρους της Επιτροπής, επιστολή προς το βρετανικό Ε.Σ.Υ., απαιτώντας την έναρξη διαλόγου όπου θα συζητηθούν όλες οι δυνατές επιλογές. Η Επιτροπή ζητά είτε μια πιο ουσιώδη αύξηση στις αμοιβές είτε τη μη κατάργηση της δωρεάν διαμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου