Ποτό υπέρ αρτηριακής πίεσης!

Η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και σε μέτριες ποσότητες μπορεί να ενισχύσει την αρτηριακή πίεση του αίματος περισσότερο απ' ότι πιστεύουμε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Τα άτομα με μια γενετική προδιάθεση που καθιστά δύσκολη την κατανάλωση αλκοόλ έχουν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τους συνήθεις πότε ή τους αλκοολικούς.

Τα άτομα χωρίς τη συγκεκριμένη μετάλλαξη που έπιναν περίπου τρία ποτά την ημέρα είχαν αξιοσημείωτα υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τα άτομα με την γενετική αλλαγή που έτειναν να πίνουν μόνο μικρές ποσότητες ή καθόλου αλκοόλ.

Η Δρ Σαρα Λούις από το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Μπρίστολ εξηγεί ότι προκύπτει πάνω από διπλάσιος κίνδυνος υπέρτασης για τα άτομα που πίνουν αλκοόλ και 70% αυξημένος κίνδυνος για τους μετριοπαθείς πότες, συγκριτικά με αυτούς που είναι φορείς της γενετικής μετάλλαξης.

Η υπέρταση μπορεί να συντελέσει σε εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος και νεφρικής ανεπάρκειας.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάχρηση αλκοόλ σχετίζεται με την υπέρταση ενώ άλλες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μετριοπαθής κατανάλωση παρέχει οφέλη για την υγεία όπως η μείωση της χοληστερόλης.

Η γενετική μετάλλαξη είναι συχνή σε ορισμένους ασιατικούς πληθυσμούς και αποθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ διότι το αλκοόλ προκαλεί προσωπική ερυθρότητα, ναυτία, κεφαλαλγία, υπνηλία και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.
Η σύγκριση των ατόμων με την μετάλλαξη και των εθελοντών χωρίς αυτήν βοήθησε τους επιστήμονες να καταγράψουν καλύτερα τα μακροχρόνια αποτελέσματα του ποτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου