Το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο χολολιθίασης

Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης επώδυνων χολόλιθων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology.

Η κατανάλωση μαγνησίου παρουσιάζει φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια, λόγω εν μέρει των υπερεξεργασμένων τροφών. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και μειώνει την HDL («καλή») χοληστερόλη στο αίμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης χολόλιθων. Πάντως η μακροχρόνια επίδραση του μαγνησίου στον κίνδυνο χολόλιθων στους ανθρώπους δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Ο Δρ Τσουνγκ-Τζιάι Τσάι από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κεντάκι ανέλυσε στοιχεία από 42.705 άνδρες, 40-75 ετών που είχαν εγγραφεί στη μελέτη Health Professional Follow-up Study. Οι άνδρες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση την περίοδο 1986-2002.

Κάθε δύο χρόνια οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συχνότητα νέων παθήσεων, περιλαμβανομένης της χολολιθίασης. Η κατανάλωση μαγνησίου καθορίστηκε με διατροφικό ερωτηματολόγιο που αποστέλλονταν στους συμμετέχοντες κάθε τέσσερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 2.195 άνδρες διαγνώστηκαν με χολολιθίαση. Συγκριτικά με τα χαμηλότερα συνολικά επίπεδα μαγνησίου, τα υψηλότερα μείωναν τον κίνδυνο χολολιθίασης κατά 33%. Η ίδια μείωση κινδύνου παρατηρήθηκε και όταν εξετάστηκε μόνο το διατροφικό μαγνήσιο και εξαιρέθηκαν τα συμπληρώματα διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου