Η κατάθλιψη ανάμεσα σε ειδικευόμενους γιατρούς συνδέεται με λάθη σε φαρμακευτικές αγωγές

Οι ειδικευόμενοι γιατροί που πάσχουν από κατάθλιψη είναι έξι φορές πιο πιθανό να κάνουν λάθη στις φαρμακευτικές αγωγές σε σχέση με τους συναδέλφους τους που δεν είναι καταθλιπτικοί, ανακαλύπτει βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του BMJ.

Η κατάθλιψη και η εξάντληση εμφανίζονται πολύ συχνά ανάμεσα σε εκπαιδευόμενους γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μελέτες έχουν βρει ότι τα ποσοστά εξάντλησης κυμαίνονται μεταξύ του 41 και του 76%, ενώ τα ποσοστά κατάθλιψης κυμαίνονται από 7 μέχρι 56%.

Τα σφάλματα σε φαρμακευτικές αγωγές είναι επίσης πολύ κοινά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι και 98.000 ασθενείς καταλήγουν κάθε χρόνο λόγω σφαλμάτων σε φαρμακευτικές αγωγές, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο δυσμενή περιστατικά εμφανίζονται σε πάνω από το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τα μισά από τα οποία θα μπορούσαν να προληφθούν.

Το άγχος της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ύπνου και ελεύθερου χρόνου, είναι οι πιο κοινώς καταγραφόμενες αιτίες. Ωστόσο πολύ λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί για να καθοριστεί η σχέση αυτών με την ασφάλεια των ασθενών.

Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν την εμφάνιση της κατάθλιψης και της εξάντλησης ανάμεσα σε 123 παιδίατρους σε τρία παιδιατρικά νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καθορίσουν εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αυτών των διαταραχών και των σφαλμάτων στις φαρμακευτικές αγωγές.

Ένας στους πέντε (20%) γιατρούς που συμμετείχαν έπασχε από κατάθλιψη και σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) ήταν εξαντλημένα, σύμφωνα με αναγνωρισμένα κριτήρια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα σύνολο 45 σφαλμάτων σε φαρμακευτικές αγωγές. Αυτοί που έπασχαν από κατάθλιψη έκαναν 6,2 περισσότερα λάθη σε φάρμακα από ό,τι οι μη καταθλιπτικοί συνάδελφοί τους.

Όμως, η εξάντληση δεν φάνηκε να συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά σφαλμάτων σε φαρμακευτικές αγωγές.
Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ψυχική υγεία μπορεί να είναι ένας πολύ πιο σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια των ασθενών από ότι είχε θεωρηθεί παλαιότερα, λένε οι συγγραφείς. Τα υψηλά ποσοστά εξάντλησης σε αυτή τη μελέτη, τα οποία είναι συνεπή και με άλλες μελέτες, δημιουργούν επίσης ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι ισχύουσες μέθοδοι εκπαίδευσης των γιατρών προκαλούν άγχος το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί και που είναι καταστρεπτικό για την υγεία των γιατρών, προσθέτουν.

Οι συγγραφείς έχουν επίγνωση των αρκετών περιορισμών της μελέτης, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν πριν την εφαρμογή ορίων στο εργασιακό ωράριο στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, πρόσφατες μελέτες προτείνουν ότι οι αλλαγές στο εργασιακό ωράριο μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα εξάντλησης αλλά όχι και τα ποσοστά κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για μια καλύτερη διερεύνηση της ψυχικής υγείας των γιατρών, γράφουν οι συγγραφείς. Επιπλέον προσπάθειες μελέτης και βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών και της ψυχικής υγείας των γιατρών θα πρέπει να είναι μία προτεραιότητα, ολοκληρώνουν.

Αν και η πρόταση ότι τα λάθη σε φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να συνδέονται με την κατάθλιψη και την εξάντληση των γιατρών φαίνεται λογική, τα αποτελέσματα αυτά είναι κάθε άλλο παρά αδιάψευστα, προειδοποιούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Aberdeen σε συνοδευτικό editorial. Χρειάζονται μεγάλες, μελλοντικές και κατάλληλα σχεδιασμένες μελέτες για να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι των ανεξάρτητων παραγόντων που εμπλέκονται στην εμφάνιση των σφαλμάτων, λένε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου