Τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας

Η κατανάλωση ζαχαρωδών αναψυκτικών ή που περιέχουν φρουκτόζη σχετίζεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας στους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην Online First Edition του British Medical Journal.
Η κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών, αντίθετα, δεν αυξάνει τον κίνδυνο.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά συνεργαζόμενη με ειδικούς από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησε τις απαντήσεις που έδωσαν 46.393 άνδρες για τις διατροφικές τους συνήθειες στα πλαίσια της μελέτης Health Professionals Follow-up Study. Οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι ουρικής αρθρίτιδας αρχικά και ετέθησαν υπό 12ετη ιατρική παρακολούθηση.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, 755 άνδρες εκδήλωσαν ουρική αρθρίτιδα και ο κίνδυνος ήταν άμεσα σχετικός με τη συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρωδών αναψυκτικών. Συγκριτικά με την κατανάλωση λιγότερο από μιας μερίδας αναψυκτικού τον μήνα, η κατανάλωση πέντε ή έξι μερίδων την εβδομάδα, μιας μερίδας την ημέρα και δύο ή περισσοτέρων ημερησίως αύξανε τον κίνδυνο κατά 29%, 45% και 85% αντίστοιχα.

Μια όμοια τάση παρατηρήθηκε και με τη πρόσληψη φρουκτόζης. Συγκριτικά με τη ελάχιστη κατανάλωση αναψυκτικού με φρουκτόζη, τα άτομα που άνηκαν υπόλοιπες ομάδες κατανάλωσης αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας κατά 29%, 41%, 84% και 102%, αντίστοιχα.

Η κατανάλωση φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια επίσης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.
Ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας που συσχετίστηκε με την υψηλότερη καταναλισκόμενη ποσότητα φρουκτόζης, συγκρινόταν με την κατανάλωση αλκοόλ 30 με 50 mg την ημέρα. Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας.

Αυτό το επίπεδο αύξησης του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας προκαλεί έκπληξη, ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι οι ισχύουσες διατροφικές συστάσεις για την αρθρίτιδα επικεντρώνονται στον περιορισμό καθαρού αλκοόλ αλλά δεν υπάρχουν συστάσεις για τον περιορισμό των αναψυκτικών με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και φρουκτόζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου