Η επιθετικότητα μειώνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό


Η επιθετικότητα μπορεί να αυξήσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου εκκενώνοντας τα επίπεδα συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών που σχετίζονται με την καρδιακή υγεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν η παραγωγή ελευθέρων ριζών, που είναι φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού, υπερτερεί της ικανότητας του σώματος να τις εξουδετερώσει, με αποτέλεσμα την πρόκληση ιστολογικής βλάβης. Έχει σχετιστεί με την καρδιακή νόσο, τον καρκίνο και άλλες παθήσεις. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του οξειδωτικού στρες, ενώ το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική μόλυνση, μεταξύ άλλων παραγόντων, μπορεί να το αυξήσει.
Η επιθετικότητα, ως στοιχείο του χαρακτήρα, συσχετίζεται με την καρδιακή νόσο. Δεδομένου ότι τα επιθετικά άτομα είναι πιθανότερο να καπνίζουν και να πίνουν, ενώ κάνουν κακή διατροφή και το τσιγάρο μπορεί να ελαττώσει τα αντιοξειδωτικά, τα τελευταία μπορούν να συμβάλλουν στην επεξήγηση του συσχετισμού.
Ο Δρ Τετσούγια Οχίρα από το Πανεπιστήμιο της Μινεάπολις μελέτησε 3.579 άνδρες και γυναίκες, 18-30 ετών που συμμετείχαν στην μελέτη Cardiovascular Risk Development In Young Adults. Ο ερευνητής μέτρησε τα επίπεδα αρκετών διαφορετικών καροτονοειδών, χρωστικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες, όπως και τις τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε).
Τα άτομα που είχαν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας στην αρχή της έρευνας ήταν πιθανότερο να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρκετών τύπων καροτενοειδών επτά χρόνια αργότερα, αλλά η επιθετικότητα δεν προέβλεπε τα επίπεδα των τοκοφερολών ή της λυκοπένης.
Αν η επιθετικότητα μειώνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών, παράγοντες διαβίωσης όπως η διατροφή, το κάπνισμα και το ποτό ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο.
Ο αυξημένος κίνδυνος που καταγράφηκε ήταν μεν μικρός αλλά σημαντικός, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν οι διαφορές συσχετίζονται άμεσα ή όχι με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου