Γρίπη υπέρ εμφράγματος & εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μελέτη των επιστημόνων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο, η οποία δημοσιεύεται στο European Heart Journal, αναφέρει ότι η γρίπη και άλλες σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο κίνδυνος να υποστεί το άτομο πιθανόν μοιραίο επεισόδιο διπλασιάζεται την εβδομάδα που ακολουθεί της αναπνευστικής λοίμωξης αλλά μειώνεται μετά. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Τομ Μεντ εξηγεί ότι «η σχέση με την αναπνευστική λοίμωξη, που αποκαλύφθηκε δια της ανάλυσης μιας βάσης δεδομένων που περιείχε λεπτομέρειες για δύο εκατομμύρια άτομα, μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσο τα εμφράγματα όσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερα τον χειμώνα».
Κατά την άποψη του Βρετανού καθηγητή Επιδημιολογίας η λοίμωξη μετατρέπει το σύστημα θρόμβωσης του αίματος σε μια υπερδραστήρια κατάσταση. Πρόκειται δηλαδή για φλεγμονώδη διαδικασία. Και άλλες μελέτες έχουν δείξει έναν συσχετισμό μεταξύ φλεγμονής και εμφράγματος. Ο απόλυτος κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου για ένα άτομο με αναπνευστική λοίμωξη παραμένει χαμηλός, με λιγότερο από το 2% του συνόλου των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου