Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ

Το κάπνισμα σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Λοζάνης επανεξέτασε 25 μελέτες που περιλάμβαναν 1,2 εκατομμύρια ασθενείς. Διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ συγκριτικά με τους μη καπνιστές, με τον κίνδυνο να αυξάνεται μαζί με τον αριθμό των τσιγάρων.

Για τα άτομα που κάπνιζαν τουλάχιστον 20 τσιγάρα την ημέρα ο κίνδυνος αυξανόταν στο 61%. Για τους ήπιους καπνιστές, ο κίνδυνος ήταν 29% υψηλότερος απ' αυτόν των μη καπνιστών. Ο αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη στους πρώην καπνιστές ήταν 23%.
Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το κάπνισμα συντελεί στην εκδήλωση του διαβήτη. Αλλά το γεγονός ότι οι καπνιστές που καπνίζουν πολλά τσιγάρα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, είναι σημαντικό.

Παλαιότερη έρευνα είχε συσχετίσει το κάπνισμα με την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συχνά οδηγεί στην εκδήλωση του διαβήτη.
Ωστόσο, η τεκμηρίωση της σχέσης είναι δύσκολη διότι οι καπνιστές τείνουν να έχουν γενικά ανθυγιεινές συνήθειες, όπως μη επαρκή σωματική άσκηση και κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου