Η παρατήρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τις γυναίκες με επιθετικό και θανατηφόρο καρκίνο, γνωστό ως τριπλό-αρνητικό που δεν ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα προηγμένης γενιάς φάρμακα.
Ο Δρ Ραμον Παρσονς από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη εξηγεί ότι «οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και μια δεκαετία ότι οι γυναίκες με συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό που δεν είχαν κατανοήσει είναι πως ακριβώς μια μετάλλαξη στο συγκεκριμένο γονίδιο οδηγεί στον καρκίνο».
Οι Αμερικανοί ερευνητές, συνεργαζόμενοι με συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο του Λουντ της Σουηδίας, πιστεύουν ότι οι μεταλλάξεις στο BRCA1 μπορεί να αφήσουν τα κύτταρα ανίκανα να αποκαταστήσουν την συνήθη DNA βλάβη. Όταν συμβαίνει μια τέτοια βλάβη στην πρωτεΐνη PTEN, που ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων, η κυτταρική ανάπτυξη είναι ανεξέλεγκτη και σχηματίζονται όγκοι.
Οι γυναίκες με ελαττωματικά αντίγραφα του BRCA1 ή του BRCA2 έχουν 50% με 85% πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Οι μεταλλάξεις στα συγκεκριμένα γονίδια αναλογούν στο 5% με 10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
Οι περισσότεροι όγκοι του μαστού έχουν οιστρογονο-θετικό υποδοχέα. Περίπου το 20% είναι HER-2 θετικοί. Ο τρίτος τύπος καθορίζεται από την προγεστερόνη.
Αλλά υπάρχουν και οι τριπλοί-αρνητικοί όγκοι, διότι έχουν έλλειψη οιστρογόνου, προγεστερόνης και HER2 υποδοχέων, που είναι αναγκαίοι για την λειτουργία των περισσοτέρων αντικαρκινικών φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού.
Η βασική λοιπόν ιδέα είναι ότι το BRCA1 είναι ένζυμο αποκατάστασης που εμπλέκεται στον συντονισμό τις αποκατάστασης των διπλής δέσμης «ρήξεων» DNA.
Όταν μεταλλάσσεται, δεν είναι πλέον παρόν στο κύτταρο. Αν συμβεί μια τομή στην PTEN δεν υπάρχει τρόπος το κύτταρο να την επιδιορθώσει. Η απώλεια της πρωτεΐνης PTEN είναι ο τρόπος που ο καρκίνος του μαστού αρχίζει στις γυναίκες που έχουν κληρονομήσει το μεταλλαγμένο BRCA1.
Η σύνδεση μεταξύ BRCA1 και PTEN έγινε με χρωμοσωματική ρήξη εντός του γονιδίου PTEN.
Ελέγχθηκαν 34 βιοψίες που είχαν ληφθεί από γυναίκες με όγκους BRCA1. Το γονίδιο PTEN είχε χωριστεί στα δύο, αλλά είχε επιδιορθωθεί ανεπαρκώς σε περίπου το ένα τρίτο των καρκίνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρα τμήματα του γονιδίου έλειπαν.
Τα χρωμοσωματικά αυτά λάθη μας πάνε πίσω στην έλλειψη BRCA1 του όγκου, που είναι επιφορτισμένο με την κυτταρική επιδιόρθωση. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των καρκίνων του μαστού BRCA1 περικλείουν μεταλλαγμένη PTEN. Οι συγκεκριμένοι όγκοι έχουν πολύ υψηλή συχνότητα απώλειας της πρωτεΐνης PTEN. Στους καρκίνους του μαστού των γυναικών με φυσιολογικό BRCA1, σπάνια εντοπίζονται μεγάλες μεταλλάξεις στην PTEN.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου