ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ Ή ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΛΕΥΚΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ

Υπέρταση λευκής μπλούζας (ΥΛΜ) είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο είναι υπερτασικό σε επανειλημμένες μετρήσεις στο ιατρείο, αλλά οι πιέσεις που μετριούνται εκτός ιατρικού περιβάλλοντος με 24ωρη καταγραφή (24ΑΠ) ή μετρήσεις στο σπίτι (ΑΠ-σπίτι) είναι φυσιολογικές.
Μία άλλη κατάσταση που είναι συναφής, είναι η αντίδραση της λευκής μπλούζας. Αυτή είναι η έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλούς υπερτασικούς κατά το οποίο η ΑΠ-ιατρείου είναι συνήθως μεγαλύτερη από την ΑΠ εκτός ιατρείου με 24ωρη-ΑΠ ή ΑΠ-στο σπίτι, τα επίπεδα των οποίων παρόλα αυτά είναι αυξημένα πάνω από τα φυσιολογικά. Η διαφορά στις τιμές ΑΠ-ιατρείου και 24ΑΠ για να έχουμε φαινόμενο λευκής μπλούζας είναι ΣΑΠ-ιατρείου >20 mmHg ΣΑΠ 24ωρης ΑΠ και ΔΑΠ-ιατρείου >10 mmHg ΔΑΠ 24ωρης ΑΠ.
Κύριο σημείο της διάγνωσης ΥΛΜ αποτελούν οι φυσιολογικές τιμές της ΑΠ-σπίτι και 24ΑΠ.
Οι τιμές ΑΠ-σπίτι <135/85 mm Hg (ΣΑΠ/ ΔΑΠ) θεωρούνται φυσιολογικές. Η τιμή ΑΠ-σπίτι, προσδιορίζεται από τη μέση τιμή των μετρήσεων 6 ημερών. Ο εξεταζόμενος μετράει την ΑΠ στο σπίτι με ηλεγμένο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο για 7 ημέρες, δυο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, δύο μετρήσεις κάθε φορά, ακολουθώντας τις οδηγίες για σωστή μέτρηση. Οι μετρήσεις της 1 ης ημέρας δεν λαμβάνονται υπ όψη. Ο μέσος όρος των 6 υπολοίπων ημερών είναι η ΑΠ-σπίτι.
Πρόβλημα υπάρχει στις τιμές της 24ΑΠ. Γεγονός είναι ότι, όταν διαβάζουμε μελέτες που αναφέρονται στην υπέρταση λευκής μπλούζας, πρέπει να αναζητάμε το πώς ορίστηκε αυτή.
Η ΥΛΜ είναι ένα συχνό φαινόμενο και όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η συχνότητα του εξαρτάται από τα επίπεδα που χρησιμοποιήθηκαν για να οριστεί. Αναφέρεται μια συχνότητα 10-30%.
Για τη διάγνωσή του ακολουθούμε έναν αλγόριθμο. Τα άτομα με αυξημένη ΑΠ (>140/90 mmHg) σε τρεις μετρήσεις στο ιατρείο και φυσιολογικές τιμές ΑΠ-σπίτι (<135/85 mmHg) θεωρούνται ύποπτα και καταγράφουμε 24ΑΠ. Εάν η τιμές 24ΑΠ, είναι φυσιολογικές (μέση τιμή 24ώρου <130/80 mmHg και μέση τιμή ημέρας <135/85 mmHg) και τότε έχουμε ΥΛΜ. Η επανάληψη μιας 24ΑΠ με τα ίδια ευρήματα αυξάνει τη βεβαιότητα για την διάγνωση.
Τα άτομα με ΥΛΜ είναι επιρρεπή να αναπτύξουν υπέρταση και πρέπει να παρακολουθούνται συχνά, ανά 6μηνο.
Σε κάθε άτομο που εξετάζουμε πρέπει να κάνουμε διαστρωμάτωση του καρδιαγγειακού του κινδύνου.
Παράλληλα με τις διαδικασίες αναζήτησης της ΥΛΜ, θα αναζητήσουμε την ύπαρξη βλάβης οργάνων στόχων ή επιπλοκής οργάνων στόχων.
Τα άτομα με ΥΛΜ δεν χρειάζονται φαρμακευτική θεραπεία για την υπέρταση, εκτός και εάν έχουν βλάβη οργάνου στόχου ή επιπλοκή οργάνου στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου